Bili su prvi po smrtnosti od korone: Prvi put od početka pandemije nemaju nijednu žrtvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2020. u 12:38
Foto: Reuters

Ukupan broj smrti izazvanih covidom-19 iznosi 9.787, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje Sciensano.

Belgija, koja je po smrtnosti od koronavirusa bila u svijetu država srednje veličine najteže pogođena bolešću covidom-19, uspjela je pandemiju staviti pod kontrolu i u utorak je prvi put od 10. ožujka objavila da nema nijedne žrtve.

Kao i druge europske države koje su bile teško pogođene pandemijom u ožujku i travnju, tako je i Belgija zaoštrila mjere karantene koje je sada i uspjela ukinuti.

Ukupan broj smrti izazvanih covidom-19 iznosi 9.787, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje Sciensano.

U Belgiji koja ima 11,5 milijuna stanovnika, broj smrti iznosio je 850 na milijun što je, s izuzetkom državice San Marino, najveći postotak smrtnosti u svijetu.

Vrhunac smrti u jednom danu Belgija je dosegnula 12. travnja kada su umrle 343 osobe od posljedica covida-19.

Krivulja potvrđenih zaraza dramatično je pala, ukupno 62.781, iako je dnevna brojka u zadnjih sedam dana prosječno iznosila 95, što je za 11 posto više od prethodnog tjedna.

S obzirom na ljeto i putovanje Belgijanaca na odmor u inozemstvo, Belgija je sada mnogo bolje pripremljena za pandemiju nego početkom godine kada su se sa skijanja vraćali njezini građani zaraženi koronavirusom, rekla je ministrica zdravstva Maggie de Block prošli tjedan.

Takozvana reprodukcijska stopa, ključna brojka koja pokazuje koliko zaražena osoba zarazi druge ljude, sada je ispod 0,86.

Belgijska vlada raspravljat će u srijedu, 15. srpnja, o daljem ublažavanju mjera izolacije pošto je od 10. srpnja uvela obvezno nošenje maski u trgovinama, kinima i muzejima.

Komentirajte prvi

New Report

Close