PBF i Agrolaguna razvijaju program zbrinjavanja otpada

Autor: Božica Babić , 19. studeni 2014. u 15:03
Cilj je anuliranje negativnih utjecaja na okoliš/FOTOLIA

Po istom receptu moguće riješiti otpad iz proizvodnje maslinova ulja, prerade jabuka, višnji, rajčica….

Kako zbrinuti otpad iz prehrambene industrije koji sadrži visokovrijedne spojeve?

Odgovor na ovu svakodnevnu dvojbu mnogih poduzetnika dat će Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba kroz projekt "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", koji će realizirati u suradnji s Agrolagunom iz Poreča, članicom koncerna Agrokor. Za provedbu projekta utrošit će 4,2 milijuna kuna, od toga je 85 posto povučeno iz strukturnih fondova Europske unije, a ostatak će dodati Agrolaguna i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Oprema kupljena za ovaj projekt povećat će znanstveno-istraživački kapacitet PBF-ai transfer tehnologija te komercijalizaciju rezultata istraživanja kroz veću suradnju s poduzetničkim sektorom. Osigurava i razvoj novih, ekološki prihvatljivijih tehnologija kod iskorištenja biološkog potencijala organskog otpada radi ublažavanja/anuliranja negativnih utjecaja na okoliš.Voditeljica projekta, profesorica Verica Dragović Uzelac, iza koje je također uz novčanu potporu iz EU fondova uspješno realiziran program "Višnja maraška", ističe kako će novi projekt osigurati učinkovitiji transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo, te posebice na mala i srednja poduzeća koja se bave proizvodnjom vina.

U široj regiji vinarstvo je dosta razvijeno, brojni proizvođači susreću se s problemom zbrinjavanja otpada. "Stoga bi rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te know how mogli imati važan utjecaj na produktivnost malih i srednjih poduzeća iz cijele regije, a Hrvatska bi se pozicionirala kao ekološki odgovorna zemlja i predvodnica razvoja održivog gospodarstva", ocjenjuje Dragović Uzelac. Projekt stvara bazu za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije poput otpada proizvodnje maslinova ulja, prerade jabuka, višnji, rajčica…

Komentirajte prvi

New Report

Close