Među najboljima po povlačenju novca iz fondova Europske unije za ruralni razvoj i mikro i mala poduzeća

Autor: PD i VL native tim , 04. veljača 2019. u 22:01
Sudionici panela: Nenad Jirouš, Polibox, Neda Martić, Tihana Harmund, Ivan Obrovac, Arijana Šafranko Salihćehajić, i Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice/Damir Špehar/PIXSELL

Moramo mladima dati mogućnost da uče i usavršavaju se, da se informiraju o mjerama koje provodi država kroz EU fondove i samozapošljavanje, istaknuo je gradonačelnik Virovitice.

Virovitica je četrnaesti po redu grad u kojem je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo informativno-edukativno događanje Regionalni dani EU fondova, s ciljem informiranja šire javnosti o mogućnostima financiranja iz fondova EU i jačanja regionalnoga razvoja te cjelokupnog društvenog i gospodarskog rasta Hrvatske. Događanje je održano u virovitičkom Centru kulture koji, uz pomoć fondova EU, uskoro kreće u obnovu.

Budući da je Virovitica poglavito poljoprivredni kraj, svoje projekte najčešće prijavljuju mali i srednji poduzetnici i poljoprivrednici, a prema posljednjim statističkim podacima, Virovitičko-podravska županija među najboljima je u Slavoniji i Baranji po povlačenju sredstava za ruralni razvoj i mikro i mala poduzeća – čak 3400 kuna po glavi stanovnika. "EU fondovi tiču se svih. U javnom sektoru radimo na javnim projektima kako bismo digli standard. Važno je da ih iskoristimo i unaprijedimo svoje poslovanje", istaknuo je u pozdravnom govoru Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

Nacionalna razvojna strategija
Župan Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović, predstavio je statističke podatke prema kojima je Razvojna agencija VIDRA u 2018. provela 194 projekta za male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike, ukupne vrijednosti 450 milijuna kuna. "Pokrenuli smo projekte koji se tiču Projekta Slavonije, Baranje i Srijema. Riječ je o opremanju dnevne bolnice, o izgradnji mreže poduzetničkih inkubatora, o izgradnji tehnološkog inovacijskog centra, o hali za sajam Viroexpo i o energetskoj obnovi Centra kulture.

 

Kirin

Brojimo 38 poduzetnika više nego lani, želimo dovesti nove investitore.

Ove godine očekujemo realizaciju oko 150 projekata koje smo prijavili tijekom prošle godine", naveo je Andrović i istaknuo da će uz novu podjelu na četiri statističke regije mali i srednji poduzetnici u njihovom području te u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji moći dobiti do 75% potpore iz EU fondova, za razliku od prijašnjih 45%. Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac podsjetio je da s 2020. godinom završava sedmogodišnje financijsko razdoblje tijekom kojeg se, kaže, učilo, griješilo i sazrelo, no da Hrvatsku čekaju velike mogućnosti i u sljedećoj financijskoj perspektivi  2021.-2027.

"EU fondovi su naša stvarnost. Ova županija i ovaj grad dobar su primjer kako se koristi europski novac, što pokazuje i statistika. U siječnju 2017. Hrvatska je bila ispod 9% ugovorenosti, a krajem prošle godine na više od 62%, točnije na 6,6 milijardi eura ugovorenosti. Napravili smo značajan iskorak. U Hrvatskoj 80 posto javnih ulaganja dolazi iz EU i važno ih je maksimalno iskoristiti", istaknuo je Žunac. Najavio je da je Vlada spremna i proračunski stabilna za novi ciklus i financijsku perspektivu 2021. – 2027., podsjetivši da je u tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. na kojoj intenzivno radi 12 tematskih i radnih skupina.

 

Jirouš

Ljudi se trebaju informirati jer je princip jednostavan, a benefiti veliki.

Održana je potom zanimljiva panel diskusija pod nazivom "Razvoj Virovitice kroz fondove Europske unije" na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova EU. Na samom početku gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je da u bližoj budućnosti žele prepoznati i identificirati strategije i prioritete koje Hrvatska treba razvijati, a što će utjecati na brži i kvalitetniji gospodarski rast. "Potrebno nam je i više kadrova, posebno onih koji će pisati projekte. Istovremeno moramo mladima dati mogućnost da uče i usavršavaju se, da se informiraju o mjerama koje provodi država kroz EU fondove i samozapošljavanje", istaknuo je Kirin.

Rezultate je predstavila Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA koja radi za sve institucije na području Virovitice, tvrtke, ustanove, kao i za poduzetnike i poljoprivrednike kojima nude savjete i pomoć pri pisanju i provedbi EU projekata. "Pripremili smo na vrijeme dokumentaciju za sve projekte, uključujući dvorac Pejačević u vrijednosti od 82 milijuna kuna, poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica vrijedne 150 milijuna kuna, ali i obnovu škola, vrtića i ostalih ustanova. Uz manje projekte osigurali smo potrebna sredstva poljoprivrednicima, poduzetnicima i organizacijama civilnog društva", istaknula je Harmund. 

 

450 milijuna

kuna vrijednost je 194 projekta za male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike koje je provela VIDRA prošle godine

Suradnja Grada i Županije
Službe i institucije uhodane su i umrežene u pripremi projekata, a suradnja Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije je odlična, istaknula je Neda Martić iz Razvojne agencije VIDRA. "Poduzetnik danas može dobiti pravomoćnu građevinsku dozvolu za dva dana. Osim što smo regionalni koordinatori, naša agencija radi strategije i piše infrastrukturne projekte. Trenutačno imamo 245 projekata vezanih za gospodarstvo", navela je Martić. Rezultate je predstavila Arijana Šafranko Salihćehajić, vlasnica tvrtke Šafram d.o.o, vodećeg domaćeg proizvođača začina sa zagrebačkom adresom. Kako nisu imali potrebe za uvozom, preselili su se u virovitički kraj koji je, kaže, poznat po proizvodnji konzumne paprike. Njihova proizvodnja temelji se na kvalitetnim prehrambenim proizvodima i ugovorima s kooperantima. 

"Rano smo se uključili u EU projekte i uložili u poljoprivredne proizvode ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna – dogradnja dvije proizvodne hale, novi stroj za pakiranje začina u bočicama, pisače, poslovni prostor i proizvodni pogon koji nam je bio neophodan", rekla je Salihćehajić. Primjer tvrtki koje su svježe u povlačenju sredstava iz EU fondova je Polibox, obrt za proizvodnju namještaja, koja je uspješno provela prijavu projekta u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, a rezultate je predstavio vlasnik Nenad Jirouš. "Želio bih poručiti ljudima da dođu i informiraju se jer je princip jednostavan, a benefiti veliki. Kod nas se već sad, zahvaljujući tehnologiji unutar samog procesa proizvodnje, povećavaju kapaciteti i do tri puta, a s istim brojem ljudi. Kvaliteta dobivenog je velika, a tako smo i konkurentniji na tržištu. Važno je konstantno učiti jer će za deset godina ovo biti zastarjela tehnologija", smatra Jirouš.

 

Žunac

Krajem 2018. ugovorenost je bila na više od 62 posto.

Rukovoditelj razvoja tvrtke Brana d.o.o, Ivan Obrovac, govorio je o tome kako su sredstva iz EU fondova utjecala na rad i poslovanje tvrtke. "Dva su naša projekta financirana iz EU fondova od kojih je jedan završen prošle godine. Prijavili smo opremanje hale za proizvodnju sokova, izgradnju solarne elektrane, aplicirali nekoliko projekata za ulaganje u primarnu proizvodnju, projekt učinkovitosti poduzeća koristeći informacijske i komunikacijske tehnologije, a trenutačno surađujemo i s grupom iz Mađarske na zajedničkom proizvodu. Pred nama je puno projekata", rekao je Obrovac. 

Kako i za što povući EU novce
Virovitica spada u grad šeste kategorije po razvoju gospodarstva, napomenuo je gradonačelnik Ivica Kirin na kraju panela. "Brojimo 38 poduzetnika više nego prošle godine, želimo dovesti nove investitore i iskoristiti sve ponuđene prednosti", zaključio je. Stručni dio događanja obilježila su predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja" u sklopu kojih je najprije Ivan Bilić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio aktualne i buduće natječaje.   Predavanja su održale i tri predstavnice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG BICRO).

 

Andrović

Očekujemo realizaciju oko 150 projekata koje smo prijavili.

Anđelina Šapina predstavila je mogućnosti dodjele bespovratnih sredstava u poduzetništvu, Ivana Kovačić govorila je o ključnim točkama provedbe projekta, a Ines Poleto Lukačević predstavila je o financijske instrumente poljoprivrede i ruralnog razvoja. Regionalni dani EU fondova u Virovitici završili su interaktivnom radionicom "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?" pod vodstvom Kristine Androlić, direktorice tvrtke Androlić konzalting. Radionica je okupila veliki broj zainteresiranih u punoj dvorani, a Androlić je detaljno objasnila koji su preduvjeti za prijavu na natječaj, kako pripremiti natječajnu dokumentaciju, koja je procedura slanja projektne prijave te na čemu se dobivaju i gube  bodovi.

New Report

Close