Zbog blokade od 3,9 milijuna kuna Fina predlaže stečaj Brodotrogira, na potezu je vlasnik

Autor: Suzana Varošanec , 19. travanj 2021. u 15:29
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema stečajnom prijedlogu Financisjke agencije, Brodotrogir na dan 16. travnja u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 137 dana, u ukupnom iznosu od 3,895 milijuna kuna, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Fine za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, i prema podacima HZMO-a za potrebe podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnoga postupka ima 51 zaposlenih.

Mjesec dana nakon recentnih obećavajućih poruka vezanih uz Brodotrogir, ali važnih i uz cijelu grupaciju zbog najave pregovora s bankarima i prodaje tamošnje marine radi spašavanja poslovanja i opstojnisti same matice, na pomalu je preokret, zasad negativnog predznaka: naime, Financijska agencija, postupajući po slovu zakona ( članka 110. stavka 1. Stečajnog zakona), podnijela je nadležnom trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za dužnika Brodotrogir.

Kako navode u prijedlogu, na dan 16. travnja ovaj dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 137 dana, u ukupnom iznosu od 3,895 milijuna kuna, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Fine za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima. Prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za potrebe podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnoga postupka Brodotrogir ima 51 zaposlenih. Preostaje vidjeti koji će razvoj u ovom predmetu usljediti, s obzirom na najave kao i ne tako rijetku praksu da se povodom stečajne prijetnje s dužnikove strane u zadnji trend podmire dugovi koji su razlog blokade računa.

Tvrtka je u 2109. godina imala gubitak od 305 milijuna kuna, od čega je iznos od oko 72 milijuna kuna pokriven iz zadržane dobiti, no ostatak od cca 233 milijuna kuna prenesen je na poziciju preneseni gubitak. Gubici su u najvećem dijelu, prema službenoj dokumenataciji o poslovanju, posljedica smanjenih poslovnih aktivnosti u odnosu na prethodne godine te zbog povećanih rashoda, i to između ostalogzbog umanjenja vrijednosti dugotrajne imovine te ulaganja u ovisna društva, kao i vrijednosnih usklađenja neosiguranih potraživanja dužnika koji su u financijskim problemima, stečaju ili kasne s plaćanjima više od godinu dana.

U predstečajnom postupku ovog dužnika otvorenom prije otprilike dvije godine na Trgovačkom sudu u Splitu, Brodotrogir je bio izašao iz financijske blokade te je nastavio redovno poslovanje, s time su utvrđene obveze početkom srpnja 2019. iznosile oko 319 milijuna kuna, od čega je najveći iznos – 214 milijuna kuna, utvrđen prema neosiguranim vjerovnicima. Osim navedenog, prema revizorkom izvješću, postoje i obveze po sudužništvu po kreditima SCT-a i Kairos Shipping LLC I i Kairos Shipping LLC II. Društvo je prema bilješkama do kraja navedene godine izdalo veliki broj zadužnica u korist banaka i Ministarstva financija u vrijednosti od oko 1,6 milijardi kuna kojima se jamči za dugove društava u sastavu Grupe Brodotrogir i drugih povezanih društava koji na dan 31. prosinca 2019. iznose oko 423 milijuna kuna. Usto, postignuta nagodba ‘srušena’ je u žalbenom postupku

Brodotrogir, krovna tvrtka koja je u 95-postotnom vlasništvu Kermas Energije, upravlja brodograđevnom tvrtkom Hrvatska brodogradnja Trogir, tvrtkom Brodotrogir Cruise, koja se bavi gradnjom kruzera, te tvrtkom BT Hull, koja se bavi opremanjem brodova.  Brodotrogir Cruise, prema izvorima iz grupacije, preuzeo je dio radnika društava HBT i BT Hull,  dok na prostoru Brodotrogira posluju još i tvrtka Servisni centar Trogir, koja upravlja marinom i servisom, te tvrtka Adria Dock, u kojoj posluju u suvlasništvu sa šibenskom tvrtkom Capax.

Komentirajte prvi

New Report

Close