Zaba, Hypo i HEP dogovorili se oko Diokija

Autor: Suzana Varošanec , 23. kolovoz 2013. u 09:47
PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda, Zagrebačka i Hypo banka konačno su se usuglasili oko plana financijskog restrukturiranja Diokija.

Hrvatska elektroprivreda, Zagrebačka i Hypo banka konačno su se usuglasili oko plana financijskog restrukturiranja posrnule petrokemijske industrije Dioki. Prema korigiranom planu, koji bi se u sljedećih desetak dana trebao pojaviti u Fininom registru predstečajnih nagodbi, HEP i Zaba dobit će dio potraživanja u novcu, dok će ostali dio biti pretvoren u vlasničke udjele. Hypo će se namiriti prodajom imovine na koju ima hipoteku. Otprije je poznato da Hrvatska elektroprivreda ne želi ući u vlasništvo Diokija sa svojom cjelokupnom tražbinom. To je prva korekcija koja će se, kako stvari stoje, trebati brzinski provesti u izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja, no nikako ne bi trebala poremetiti vlasničko restrukturiranje kompanije s utvrđenih 1,7 milijardi kuna obveza. Riječ je o intervencijama na planu kojeg je grupa vjerovnika izradila koncem lipnja, koristeći predviđenu zakonsku mogućnost da oni koji imaju preko 50 posto tražbina sastave svoj plan za preuzimanje dužnika, kao posljednju slamku spasa prije stečaja. Plan je sastavljen, no nije usklađen u cijelosti s interesima ključnih igrača: Hepa i Zagrebačke banke. Pokazalo se da je HEP-u stalo do toga da ipak jedan dio svojeg potraživanja od 90-ak milijuna kuna naplati u novcu. Pitanje je koliko, a neslužbeni izvori spominju da se pregovora između 30 i 40 posto.

Hep i Zaba mogli bi dobiti 30% potraživanja u novcu

Prati ga i zahtjev da HEP kao vjerovnika iz javnog sektora na isti način bude svrstan u posebnu grupu u kojoj se po definiciji nalazi cijeli niz vjerovnika koji su u većinskom vlasništvu države a s pravom na djelomično novčano namirenje. To je prvi uvjet koji je navodno postavljen u korist glasovanja za plan kojim će se Dioki navodno moći spasiti od stečaja, te nakon dugačke stanke omogućiti pokretanje proizvodnje. Drugi dolazi od Zabe, drugog ključnog vjerovnika koji bi s Hepom trebao sudjelovati u konverziji potraživanja u temeljni kapital. Da će se druga intervencija u vjerovnički plan izvršiti na zahtjev Zagrebačke banke, velikog razlučnog vjerovnika potvrdilo nam je više izvora koji iznose da su u tijeku završni pregovori prije sastavljanja pismenih očitovanja u sklopu plana koji bi se u idućih desetak dana trebao prezentirati na Fininom javnom registru.

Pristanak Zabe

Zaba se dosad nije htjela odreći svojeg prava na odvojeno namirenje, a prema najnovijim informacijama ta je tema sad na stolu i predmet pregovara koji pokazuju da su sve šanse da će pristati. Potvrđeno je i da se ta banka isto sprema sa svojom tražbinom ući u vlasništvo Diokija, no cijena su ipak izvjesni dodatni uvjeti. Što se, pak, trećeg ključnog vjerovnika tiče – Hypo banke koja ima nešto preko 40 milijuna eura potraživanja – čini se da praktički više nema dvojbi. Kako doznajemo Hypo banka je u korist svojeg namirenja ispregovorala dva modela. S jedne strane naplatit će se iz prodaje neoperativne imovine, pri čemu je ključna prodaja 300 tisuća četvornih metara zemljišta na Omišlju u vlasništvu nekretninske tvrtke Ćuf na kojem je moguća gradnja LNG terminala. S druge strane, do namirenja Hypo banke u cijelosti će se doći na osnovu preuzimanja nekretnina Kijac nekretnine – tvrtke iz Dioki Grupe koja raspolaže sa preko 600.000 četvornih metara zemljišta turističke namjene u Njivicama na Krku nedaleko Omišlja. “S obzirom da su tražbine Hypo banke velike, za uzvrat bi ona pristala na sudjelovanje u glasovanju o korigiranom planu, što bi značilo da daje podršku planu”, kaže naš izvor.

Konačni rasplet, i to nakon dvogodišnje agonije Diokija navodno je podržao i  investitor Crodux plin Ivana Čermaka koji će, pak, prođe li plan restrukturiranja postati većinski vlasnik i Diokija i Dine. Čermak bi u Diokiju tako držao između 55 i 60 posto dionica, a još veći paket između 60 i 70 posto stekao bi u omišaljskoj Dini. S obzirom da stvari ne stoje uopće loše, logično je pitanje zašto je onda odgođeno ročište zakazano 21. kolovoza. Poznavatelji situacije tvrde da se Dioki nije htio izložiti riziku da jedno tako važno ročište koje je tako rano zakazano upravo zbog opanosti izostanka mnogih menadžera iz svojih tvrtki zbog godišnjih odmora jednostavno završi na pogrešni način.

Popravni ispit

Naime, svaki rizik od toga treba isključiti tim više što su pregovori pokazali se uspješnima, kaže, a u slučaju nečije pogreške Dioki više ne bi imao priliku za popravni ispit. Štoviše, nakon što je Diokiju Financijska agencija u dva navrata odobrila produljenje predstečajnog postupka – početkom srpnja on je prolongiran za 40 dana, a u srijedu za dodatnih 50 dana, postavljen je rok za njegovu predstečajnu nagodbu. Razlučni vjerovnici koji u svojim rukama drže konce budućeg poslovanja Diokija – Hypo banka i Zagrebačka banka, te Hep koji je važan kao mogući strateški partner na raspolaganju imaju ukupno mjesec i pol dana i za dogovor kao i za izglasavanje plana. Alternativa je – stečaj, poručio je povjerenik predstejačne nagodbe Mladen Janiška. On tvrdi da bi u stečaju bilo moguće namirenje samo osiguranih vjerovnika iz prodaje imovine na kojoj imaju hipoteke. Drugim riječima, HEP ne bi naplatio niti jednu kunu u stečaju, a s obzirom na to zanimljivo i da je samo zbog njegovog protivljenja pao u vodu prvi plan koji je izradio sam Dioki. Što se namirenja predstečajnom nagodbom tiče više je izvora potvrdilo da je uz korekcije plana predviđena najniža razina namirenja od 30 posto, a gledaju li se neki faktori – isključenje sudužništava iz namirenja – ono se čak penje na 45 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close