Zeleno gospodarstvo
Važno je zajedničkim snagama djelovati ekološki u lokalnim zajednicama

Važno je zajedničkim snagama djelovati ekološki u lokalnim zajednicama

Uz volontere i pomoć Ine provedeno više od stotinu ‘zelenih’ akcija širom zemlje.

PD VL native tim
17. svibanj 2022. u 22:00
U sklopu prijavljenog projekta Europskog doma Vukovar uređena je vukovarska šetnica uz Dunav/INA

Klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja su egzistenciji Europe i svijeta. Kako bi se riješili ti problemi, Europska unija donijela je Zeleni plan čiji je cilj pretvoriti EU u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

U nastojanju da postane prvi klimatski neutralan kontinent važnu ulogu imaju i kompanije koje svojim poslovnim, ali i društvenim djelovanjem, mogu snažno djelovati u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti okoliša.

Iako je EU donio razne propise kojima tvrtke usmjerava prema ‘zelenom poslovanju’ te za to osigurao i znatna sredstva, mnoge kompanije su ‘zelenu’ i odgovornu komponentu poslovanja već otprije ugradile u svoju agendu. Jedna od njih je i naša najveća naftna kompanija INA koja već godinama provodi mnogobrojne društveno odgovorne projekte.

Radionice po vrtićima i školama

Jedan od njih je Zeleni pojas u kojem je naglasak baš na zaštiti okoliša i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Riječ je o programu koji je INA pokrenula još 2014. godine, pozvavši nevladine udruge i edukativne ustanove da zajedničkim snagama djeluju ekološki u lokalnim zajednicama.

Kroz proteklih osam godina realizirana su 123 projekta u kojima je sudjelovalo više od 3500 volontera, zazelenjen je prostor od 98.079 četvornih metara i posađeno više od 10.000 sadnica.

Uređene su i mnoge zelene staze, livade, šume, podmorja, jezera i rijeke, a obnovljena dječja igrališta, odmorišta, prihvatilišta za životinje itd. Na ovogodišnji, deveti natječaj Zelenog pojasa, pristiglo je čak 280 prijava, a odabrano je ukupno 12 projekata. Oni će biti provedeni uz financijsku podršku Ine od 250.000 kuna, a ukupno je kompanija, kroz devet godina, sufinancirala projekte s 2,5 milijuna kuna.

Provedena je druga po redu akcija INA Zeleni pojas za čistu Banju/INA

Osim financijske pomoći, INA realizaciju projekata pomaže i kroz aktivnosti svog Kluba volontera koji se često priključuju akcijama te konkretno na terenu pomažu u radovima. Jedan od projekata koji se prijavio na prošlogodišnji Inin natječaj bio je i onaj Europskog doma Vukovar ‘Zajedništvom za Zeleni pojas’ zahvaljujući kojem je uređena vukovarska šetnica uz Dunav.

“Organiziranom akcijom i uključivanjem volontera svih skupina djece i građana dio šetnice je dobio ljepši izgled, a građani su dobili mogućnost sudjelovati u uređenju svoga okruženja. Zasađeno je preko 400 trajnica, 60 grmova i osam manjih stabala. Prije same akcije organizirane su radionice po vrtićima i osnovnim školama gdje se djecu upućivalo na važnost uređenja i zaštite okoliša.

rteži koje su nacrtala djeca za vrijeme radionica bili su izloženi na šetnici za vrijeme trajanja akcije. U akciji su bile uključene udruge građana, dječji vrtići, sve osnovne i srednje škole u Vukovaru, veleučilište, javne institucije i Grad Vukovar”, kaže Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar i dodaje kako je podrška Ine bila značajna kroz više razina.

Prilikom izvlačenja otpada s dna jezera pronađena su i minsko-eksplozivna sredstva koja su sigurno uklonjena i zbrinuta/INA

Međunarodna eko akcija

“Prije svega, omogućena su financijska sredstva za kupnju sadnica u vrijednosti od 20.000 kuna, sudjelovali su volonteri INA Kluba volontera i njihov voditelj Neven Pavao Poklepović i time podržali rad lokalne zajednice, a značajna je i medijska pokrivenost akcije te je tako Europski dom Vukovar dobio prostor za promociju dijela svojih aktivnosti”, zaključuje Dijana Antunović Lazić.

U sklopu projekta Zeleni pojas odvila se i druga po redu akcija ‘INA zeleni pojas za čistu Banju’ u sklopu koje je HGSS stanica Vinkovci u suradnji s ronilačkim klubom Vinkovci čistila vinkovačko jezero.

Prilikom izvlačenja otpada s dna jezera pronađena su i minsko-eksplozivna sredstva koja su sigurno uklonjena i zbrinuta. U ovoj eko akciji sudjelovali su i pomagali i ronioci iz susjednih županija kao i iz Bosne i Hercegovine te iz Srbije, pa je ovo zapravo bila međunarodna eko akcija koja je dala svoj doprinos za bolje, ljepše i sigurnije Vinkovce.

Iz Ine ističu kako su kao kompanija usmjereni na održivi razvoj i veliku pažnju pridaju pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih projekata jer vjeruju da svatko od nas može dati svoj doprinos stvaranju bolje, održivije budućnosti.

“I ove godine pružili smo priliku svima koji ‘misle zeleno’ da uz našu podršku ostvare svoje ideje usmjerene na očuvanje okoliša koji dijelimo”, poručuju iz Ine.

* Sadržaj omogućila INA

New Report

Close