Tko će naći kupca za Molov udjel u Ini?

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 24. kolovoz 2017. u 22:01
Cilj je naći i novog strateškog partnera u Ini/Duško Jaramaz/PIXSELL

Vlada traži investicijskog savjetnika za otkup mađarskog udjela u naftnoj tvrtki.

Vlada je donijela konačnu odluku o razlazu s Molom u Ini. Na sjednici Vlade poduzet je prvi korak – odabrat će se investicijski savjetnik za transakciju mogućeg otkupa dionica koje drži Mol u domaćoj naftnoj kompaniji.

O toj namjeri se progovorilo lani, ali navodno je tema bila na dnevnom redu i Milanovićeve vlade. Lani je bio plan da država novac za otkup 49 posto Molovog udjela nabavi kroz prodaju udjela u HEP-u. Sada se od tog odustalo. Prodaja udjela u HEP-u je dogovorena, no taj bi novac bio za druge svrhe, a ne Inu, iako, zbog sušne godine i očekivanih lošijih rezultata HEP-a izgleda da će se i s planom prodaje udjela u HEP-u i IPO-a pričekati.

A jasno je i da otkup Molovog udjela neće biti brzinski. Izabrani savjetnik bi trebao naći novac za otkup tog udjela ili trebao raditi na pronalasku novog strateškog partnera. Doznajemo da državi nije u interesu da zadrži taj paket, nego naći ulagača koji će, za razliku od Mola, ulagati i u istraživanje.

No problem je što zasad interesa za Molov udjel nema, a još je veće pitanje koju će cijenu Mol tražiti. Zna se samo da želi cijeli paket prodati odjednom. Prije nekoliko godina interes za otkup su pokazali Rusi, no otkad je obznanjeno da se traži novi ulagač, interes nije iskazivao neki veliki ulagač. No, tko god išao u otkup Molovog paketa bit će spreman ponuditi samo fer cijenu. Prema nekim stručnjacima Ina vrijedi oko dvije milijarde dolara i država stoga ne bi mogla dati Molu više od 900 milijuna, iako su Mađari tražili oko 1,8 milijardi dolara. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

dr. Ivo Sanader – Ćaća bi to riješio u toku jedne večere, samo da mu dozvole i vrate baterije, a ovi se pate već mjesecima

Mladi bili pa zaboravili! I prigodom ranijeg traženja strateškog partnera nitko se nije javio osim Mola. Što bi novog moglo iskrsnuti da bi se javio idealan strateški partner? I tko bi to mogao biti kad se zna da za dvadesetak godina nafta i benzin odlaze u povijest?!

New Report

Close