Sunčica Lalić može dobiti sječku od Hrvatskih šuma tek kad izgradi elektranu

Autor: Biserka Ranogajec , 26. rujan 2012. u 22:00

Tvrtka Uni Viridas tri godine s općinskim načelnikom priprema gradnju elektrane i staklenika, a još nije uplatila novac za zemljište

Žao mi je zbog negativne medijske kampanje pokrenute nakon što je objavljeno da bivša manekenka Sunčica Lalić može sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama o isporuci drvne sječke u idućih 14 godina uz još dvadesetak kupaca. Tako je Poslovnom dnevniku rekao Josip Krnić, općinski načelnik Babine Grede.

Naime, tvrtka Uni Viridas u vlasništvu bračnog para Sunčice Lalić i Dragana Jurilja, kontroverznog poduzetnika i bivšeg partnera Vladimira Zagorca, doista u ovom nerazvijenom slavonskome mjestu namjerava graditi bioelektranu za proizvodnju električne i toplinske energije, vrijednu tridesetak milijuna eura. Uz popratne sadržaje, staklenike i hladnjaču ukupna investicija doseže i 50 milijuna eura. Glavni ulagač, koji stoji iza Uni Viridasa, zapravo je belgijsko-turski konzorcij Unit Investment, tvrdi načelnik. Krnić dodaje da se gradnja elektrane priprema već tri godine. Prema prvobitnom planu trebali su se iskoristiti geotermalni potencijali, ali kako su izvori na privatnom zemljištu, projekt koji bi također vodio Uni Viridas s partnerima pomaknut je za kasnija vremena. Sunčica Lalić, direktorica Uni Viridasa, sklopila je s općinom prije godinu i pol ugovor o namjeri gradnje elektrane i kupnje 170.000 kvadrata zemljišta uz autocestu Zagreb – Lipovac. Mještanima Babine Grede je na prezentaciji investicije obećano da će se otvoriti najmanje 200 radnih mjesta, a ulagač će za zemlju bez infrastrukture platiti oko tri milijuna kuna. Prvi zemljani radovi, obećano je tada, trebali bi početi već ovog listopada. Krnić vjeruje da se projekt polako bliži kraju iako zemljište još nije plaćeno. Lalić je uspjela ishodovati lokacijsku dozvolu i prema informaciji općine radi se na glavnom projektu. Zapravo, Lalić je ishodovala sve dokumente koje su Hrvatske šume tražile u natječaju za dodjelu sječke. S općinom je pak dogovoreno da će izlicitirani iznos za zemljište platiti čim elektrana dobije uporabnu dozvolu za rad. Krnić bezrezervno vjeruje ulagačima i boji se da nešto ne krene po zlu. U Babinoj Gredi, kaže, ljudi nemaju gdje raditi. Postoje tek dva pogona s dvadesetak zaposlenih ? minimljekara Družba i proizvodnja parketa, koju u bivšem pogonu Đure Đakovića vodi Hrast Strizivojna.

Hrvatske šume

Ugovori za isporuku sječke
Hrvatske šume sklapaju ugovore za isporuku ukupno 600.000 tona sječke tvrtkama koje su prošle natječaj. Isporuka drvne sječke počinje danom dostave uporabne dozvole, osim iznimno za potrebe probnog rada elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zagijev kapital stoji iz ovog ili?

New Report

Close