Slavonska silicijska dolina buja, ali žeđa za povoljnim poslovnim prostorima

Autor: Bernard Ivezić , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Bela Ikotić i Denis Sušac Marko Mrkonjić, Foto: Pixsell

IT sektor ima više od 100 tvrtki s prihodima većim od 100 milijuna kuna te 400 zaposlenih.

Do prije pet godina najveća briga osječkih softverskih tvrtki bio je nedostatak informatičara, a danas ih, ponesene uspješnom prodajom lokalnog startupa Farmerona, najviše mući što u slavonskoj prijestolnici nema coworkinga i sličnih povoljnih poslovnih prostora. Udruga Osijek Software City u suradnji s HGK i Finom objavila je da je lani u njihovoj županiji broj proizvođača softvera prvi put premašio brojsku sto, njihovi prihodi su premašili sto milijuna kuna, a zapošljavaju više od 400 IT stručnjaka.

Bela Ikotić, tajnik Osijek Software Cityja kaže da je to velik uspjeh u relativno kratko vrijeme.

“Lani smo po prvi put imali tri tvrtke koje su godinu zaključile s prihodom iznad 10 milijuna kuna, a k tome su neke velike zagrebačke tvrtke poput Spana, Pet minuta i Sedam IT-a ovdje otvorile svoje razvojne centre, što pokazuje da je početna ideja o jačanju lokalnog tržišta rada, znači stvaranju bazena IT stručnjaka počela davati rezultate”, kaže Ikotić.

Prema podacima Osijek Software Cityja, od 2011. do 2015. broj softverskih proizvođača u Osječko-baranjskoj županiji se gotovo udvostručio na 109. Udvostručio se i broj zaposlenih u lokalnoj softverskoj industriji, na 420. Ukupni prihodi tvrtki povećali su se 51 posto, na 112,6 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu rasli su još brže, 85 posto, na 45,9 milijuna kuna. Profitabilnost lokalnih softverskih proizvođača porasla je za 52 posto na lanjskih 16,4 milijuna kuna.

“Želim naglasiti da su to podaci o poslovanju svih softverskih tvrtki u županiji, jer neke tvrtke iz branše nisu članice naše udruge. No, smatram da bi ti pokazatelji bili još bolji kad bi u njih uračunali i slobodne profesionalce, odnosno u pravilu informatičke obrtnike, koji rade mnogo u inozemstvu, a o čijim rezultatima iz HOK-a nismo uspjeli dobiti podatke”, kaže Ikotić.

Tri osječka softverska šampiona s najvećim najvećim prihodima su Spin Informatika, koja je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača ERP softvera, posebno u segmentu poljoprivredne proizvodnje, zatim Mono, koji je razvio niz vlastitih softverskih proizvoda od rješenja za programere do sustava za ljekarne i bolnice. Tu je i Inchoo, jedan od globalnih prvaka u izradi rješenja za e-biznis platformu Magento.
Ikotić navodi da su pred idućom fazom razvoja, kako lokalne zajednice, tako i same udruge. “U SAD-u postoje organizacije koje podupiru tehnološke tvrtke s 20-30 zaposlenih da narastu na 70-80 zaposlenih i to je ono što nam sada predstoji”, kaže Ikotić.
Navodi da je Matija Kopić iz Farmerona, jedan od osnivača Osijek Software Cityja, te bivši predsjednik udruge svojim uspjehom inspiracija cijeloj zajednici. 
“Nadam se da ćemo u idućem razdoblju podjednako uspješno pomoći oko povoljnih poslovnih prostora za softverske tvrtke, jer su nam zagrebačke cijene najma u Osijeku previsoke”, zaključuje Ikotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close