S minimalnim brojem ljudi žele u rokovima završiti projekte čije bi zaustavljanje bilo ‘fatalno’

Autor: Marija Brnić/Hina , 04. prosinac 2020. u 08:19
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog dodatnih mjera zaštite zaposlenika Brodosplita od većeg prodora koronavirusa, Uprava tog brodogradilišta odlučila je dio radnika poslati na godišnji odmor od 7. prosinca, izvijestili su u četvrtak iz Brodosplita.

“S obzirom na povećanje novooboljelih u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, postoji realna opasnost da se virus covida-19 počne nekontrolirano širiti i u tom slučaju će nužno zahvatiti veliki broj Brodosplitovih radnika”, stoji u priopćenju Brodosplita.

U priopćenju se dodaje da su, zbog smanjenja rizika od takvog raspleta te zaštite ključnih projekata u izgradnji, posebno dovršetka polarnog kruzera ‘Ultramarine’ i gradnje polarnog kruzera ‘Janssonius’ te elemenata mosta ‘Ston’, kao dodatnu mjeru zaštite od većeg prodora koronavirusa, donijeli odluku da se dio radnika pošalje na godišnji odmor od 7. prosinca 2020.

Očekuju da će s minimalnim brojem radnika u Brodosplitu smanjiti opasnost na razumnu mjeru i u ugovorenim rokovima završiti sve ključne projekte čije bi zaustavljanje zbog širenja epidemije, kako ističu, “bilo fatalno”.

U splitskom škveru kažu kako ih ugovoreni rokovi i mogući penali stišću, jer u ugovorima s naručiteljima koronavirus nije predviđen kao razlog zbog kašnjenja u isporuci, a prvi od navedenih brodova, kruzer “Ultramarine” trebao bi biti završen do 1. veljače iduće godine. Na tom brodu radi 500 radnika, koje u škveru posebno žele zaštititi, a i na ostalim brodovima smanjen je broj radnika, ali radovi se, kako kažu, nastavljaju. Danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji prijavljen dosad rekordan broj novih zaraženih, 563, a iako je Brodosplit uveo među prvima u Hrvatskoj sustav antikorona zaštite, kažu kako se virus ipak probio. Dosad imali 134 zaražena, od kojih je u ovom trenutku zaraženo njih 21. Na godišnji odmor od ponedjeljka će oko 500 od 2200 radnika, s nadom, kažu u škveru, da će ova kritična faza ovog vala pandemije u međuvremenu, za dva do tri tjedna, okončati.

Zatvaranje brodogradilišta ni u jednom trenutku im nije bila opcija te zato, ističu, moraju učiniti sve kako bi se to izbjeglo. “Ostanimo odgovorni, čuvajte sebe, kolege, a poglavito obitelji”, poručuju iz Uprave Brodosplita, izražavajući nadu se da će se situacija s pandemijom uskoro smiriti te da će se čim prije moći vratiti prijašnjem, normalnom životu i uobičajenim radnim aktivnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close