Regeneriraju opasni otpad i vraćaju ga nazad kao sirovinu

Autor: PD VL native tim , 25. rujan 2022. u 22:00
U Ivanić Gradu započeli su gradnju velikog pogona i središta tvrtke /PD

Premifab je u industriju vratio preko šest tona čistog proizvoda, a prvi će u hrvatskoj proizvoditi etanol farmaceutske čistoće iz kukuruza.

U Premifabu se uvijek trude raditi nešto što drugi ne rade. Tako je i počela njihova priča kao prve tvrtke u Hrvatskoj i regiji koja plasira visokosofisticirane proizvode vodeći se modelom kružnog gospodarstva, a da pritom ne samo da je CO2 neutralna, već i CO2 negativna.

Sve je počelo 2017. godine kad su Igor Oreški, Dominik Mahnić i Igor Podravac našli nišu koja dotad nije bila iskorištena te su uz kredit HBOR-a osnovali tvrtku kao neku vrst startupa. Primarna djelatnost Primafaba bila je regeneracija otpadnih otapala i materijalna oporaba ostalog opasnog otpada, što znači da se regenerirani otpad plasira na tržište u obliku različitih proizvoda.

Prije pojave Premifaba tvrtke su predavale otpad trećim osobama koja za to nisu imale rješenje, znanje niti tehnologiju pa su otpad uglavnom odvozili u Austriju na spaljivanje. Od osnivanja do danas, u Premifabu su oporabili gotovo sedam tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju preko šest tona čistog proizvoda.

”Ponovna uporaba proizvoda visoko je u piramidi zbrinjavanja otpada, a to je upravo ono čime se bavimo – uzimamo opasni otpad i 95 posto njega koristimo za neki proizvod koji se ponovno rabi u industriji. Dakle, svega pet posto proizvoda postaje otpad, a dodatno se izbjegavaju i štetne emisije CO2 koje bi nastale da se mora proizvoditi novi proizvod ispočetka”, ističe Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba.

Podravac

Borba protiv klimatskih promjena nije samo pitanje solidarnosti, već realizacije strateških gospodarskih interesa Europe i Hrvatske.

Njihovi kupci su najvećim dijelom automobilska industrija u Hrvatskoj i regiji, farmaceutska industrija te industrije tiska fleksibilne ambalaže u proizvodnji hrane. Osim proizvodnje novih kemijskih proizvoda, tvrtka danas nudi i usluge kemijskog leasinga te laboratorijske usluge. Premifab od osnutka 2017. bilježi kontinuirani rast, pa su i u kriznoj 2020., prvoj godini pandemije, rasli za 44 posto.

Uspješni rezultati nastavili su se i u 2021, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježe porast prihoda od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani te 35 posto veći izvoz. Trenutno imaju 19 zaposlenih, a zbog kontinuiranog rasta potražnje za njihovim uslugama i proizvodima prošle su godine odlučili investirati u nove pogone i kapacitete. U Ivanić Gradu započeli su gradnju velikog pogona i središta tvrtke koji će se prostirati na 12.000 četvornih metara, a preseljene je planirano tijekom drugog kvartala iduće godine.

Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba/MARKO TODOROV/CROPIX

Podršku u investiciji im daje i obiteljski fond ‘De Neef Groep’ Hermana De Neefa, osnivača velike europske tvrtke De Neef Chemical Processing, lidera u regeneraciji organskih otapala i specijalnih kemikalija. Tako uz kapital koji je dovoljan za razvoj aktivnosti na novoj lokaciji, dobivaju i njihov know-how te visoku tehnologiju, što između ostalog uključuje i tehnologiju frakcijske destilacije za regeneraciji organskih otapala namijenjenih farmaceutskih industrija.

U novom pogonu planirana je izgradnja postrojenja u kojem će se proizvoditi etanol farmaceutske čistoće iz kukuruza. U Hrvatskoj ne postoji nijedan proizvođač etanola, a investicija je vrijedna 80 milijuna kuna.

“Kod proizvodnje etanola iz kukuruza potiče se stočarstvo, a kao izlazni produkt dobiva se i visokoproteinska hrana koja se koristi na farmama i tvornicama stočne hrane diljem svijeta. Takvom proizvodnjom dolazi do emisija CO2, stoga planiramo instalirati i CO2 capture tehnologiju, kojom ćemo CO2 ukapljiti te dalje plasirati na tržište kao sirovinu. Time ćemo još jednom ostvariti negative emisije i zaštititi okoliš”, ističe Podravac.

Premifab je jedna od tri tvrtke u Hrvatskoj i jedina koji se bavi gospodarenjem otpada koja posjeduje EMAS certifikat. Riječ je o sustavu ekološkog upravljanja i neovisnog ocjenjivanja čijem pristupanju organizacija pristaje primijeniti više standarde zaštite okoliša nego što je propisano zakonom, postojano kontrolira štetan utjecaj svoje djelatnosti na okoliš te o tome pruži relevantne informacije javnosti i svim zainteresiranim stranama.

Napore Premifaba prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje mu je u listopadu prošle godine dodijelilo priznanje za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štiti okoliš i potiče održivi razvoj.

Premifab je involviran i u obrazovnoj zajednici te od 2020., u suradnji s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, provodi IRI2 projekt ‘Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada’. Ukupna vrijednost projekta veća je od 13,3 milijuna kuna, od čega je polovina sredstava sufinancirala EU.

Cilj projekta je procesom istraživanja i razvoja razviti inovativnu tehnologiju oporabe preostalog otpadnog mulja, koji se dorađuje i pretvara u korisnu sirovinu za daljnje proizvodne procese u industriji, a koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje.

Na taj način smanjit će se količina destilacijskog taloga kojeg će biti potrebno zbrinuti, čime se još jednom doprinosi očuvanju okoliša.

Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba, naglašava kako je bez obzira na rat u Ukrajini i krizu koja pogađa čitav svijet, održivo gospodarstvo sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova i dalje je jedan je od ključnih ciljeva europske strategije za prilagodbu klimatskim promjenama.

“To bi bila vrlo vjerojatno jedina tema o kojoj bismo pričali da nema rata u Ukrajini, jer je ključna za dugoročno stvaranje otpornijeg društva i gospodarstva cijele Europe. EU prosječno gubi više od 12 milijardi eura godišnje zbog gospodarskih gubitaka nastalih zbog sve češćih ekstremnih pojava povezanih s klimom. Borba protiv klimatskih promjena nije samo pitanje solidarnosti, već realizacije strateških gospodarskih interesa Europe i Hrvatske.

Smatram da Premifab predstavlja pozitivan primjer spajanja gospodarskih aktivnosti i ljubavi prema okolišu, čime doprinosimo dugoročnom održivom razvoju hrvatskog gospodarstva, u europskom kontekstu”, zaključuje Podravac.

* Sadržaj omogućio Premifab

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close