Prosječna plaća u požeškom Plamenu kao u Zagrebu, sve subote rade prekovremeno

Autor: Suzana Varošanec , 30. travanj 2021. u 11:12
Foto: Dusan Mirkovic/Pixsell

Cijenimo da će prihodi ove godine porasti i do 30%, a naša roba je plasirana diljem svijeta – i u Kanadi, Čileu, Japanu, i Vladivostoku i Izraelu, a ne samo u Europi. Izvozimo oko 90% proizvodnje, kaže prokurist Plamena Vinko Matijević, uoči današnje posjete ministra rada Josipa Aladrovića požeškoj tvrtki, u sklopu više radnih sastanaka u dvjema slavonskim županijama.

Jedini hrvatski proizvođač kućanskih aparata u domeni grijaćih tijela Plamen iz Požege, tvrtka već tradicionalno naglašene izvozne orijentacije, u složenim uvjeta poslovanja koji su izazvani pandemijom Covid-19 bolesti, ne samo da odlijeva pritiscima, već politikom stalnih ulaganja na kojoj ustraju kako bi povećavali produktivnost, bilježi rast i širi svoje poslovanje u tržišnoj utakmici s jakom konkurencijom iz drugih zemalja.  Tako je  za ovu godinu planirano čak znatnije povećanje prihoda, što je u svojoj izjavi za Poslovni dnevnik potvrdio prokurist Plamena Vinko Matijević, uoči današnje posjete ministra rada Josipa Aladrovića požeškoj tvrtki, u sklopu više radnih sastanaka u dvjema slavonskim županijama.

U posljednje dvije godine u Plamenu, koje su u znaku nastavka razvoja poslovanja, vidljivo je tako i povećanje broja zaposlenika za cca 10 posto, pri čemu u kontinuitetu rastu izdvajanja za plaće, što očito kao mehanizam donosi dobre rezultate na planu potreba glede zadržavanja i privlačenja stručnih i kvalificiranih radnika. Kako neto primanja bilježe neprestani rast, trenutno je njihov prosjek dosegao razinu od blizu 8000 kuna praktički se izjednačivši sa zagrebačkim prosjekom te bitno iznad prosječne plaće u RH, s time da je tvrtka i dalje – profitabilna. U 2020. ostvarila je čak za 30-ak posto veću neto dobit u odnosu na raniju godinu. Sve su to razlozi zašto stojevi u Plamenu gotovo da ne staju, već se pod zadnje prekovremeno radi i subotom, pa su ovi Požežani primjer izvrsnog poslovanja kao i nošenja sa izazovima u krizi u metalskoj branši koja se generalno nalazi pred golemim transformacijskim aktivnostima, prema ciljevima 4.0 industrije.

“Cijenimo da će prihodi ove godine porasti i do 30%, a naša roba je plasirana diljem svijeta – i u Kanadi, Čileu, Japanu, i Vladivostoku i Izraelu, a ne samo u Europi. Izvozimo oko 90% proizvodnje”, napominje Matijević.

Plamenova tvornica u srcu Slavonije ima 85-godišnju tradiciju u proizvodnji lijevano-željeznih proizvoda. Na početku pandemije prošle godine, suočeni s prvim snažnim udarom široko gledano na ekonomiju pa tako i s prvim lockdownom, prema Matijeviću, Plamen se praktički kao i mnoge tvrtke iz ove branše odlučio na privremeni zastoj u proizvodnji, konkretnije u trajanju od mjesec i pol, poglavito zbog korone u Italiji. Druga tržišta su to na kraju uspješno kompenzirala, te je ukupni prihod u 2020., doznajemo, tek 3% manji nego godinu ranije. Potom je od lipnja 2020. krenula snažna potražnja u svim zapadnim zemljama, tako da su tijekom proteklih 10-ak mjeseci povećavali proizvodnju i broj zaposlenih.

“Ove godine taj trend se nastavio tako da radimo sve subote prekovremeno”, navodi Matijević.

Kretanje broja zaposlenih u proteklom razdoblju, uz prošlogodišnju tek manje izraženu oscilaciju, pokazuje ukupni rast broja zaposlenika, i to s prosječno 373 radnika u 2019. (2020. zapošljavali su ih 350) na trenutni brojku od 400 radnika. Istodobno, kretanje prosječnih primanja u Plamenu ima uzlaznu liniju – i izgleda ovako: 2019. su iznosila 6824 kune, zatim lani 7136 kuna i za razdoblje siječanj – ožujak ove godine 7.899 kuna. Korekciju primanja rade, kaže, tako da zadnjih godina dižu plaće izvršnih radnika zbog velike fluktuacije.

Sve bolji rezultati koje  tvrtka ostvaruje u poslovanju odražavaju se na planu rasta neto dobiti koja je u pretprošloj godini ostvarena u iznosu od 21,3 mil kuna, dok je  2020. bila 27 milijuna kuna, no za ove godinu još se ispituju početna očekivanja budući da cijene inputa (metal) skaču do neba, i do 75% trenutno, kaže Matijević.

Komentirajte prvi

New Report

Close