Prihodi Kraša porasli 1,3, a neto dobit 12 posto

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2016. u 13:17
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Čista dobit tvrtke iznosila je u prvom polugodištu 5,3 milijuna kuna, dok je operativna dobit iz poslovanja dosegnula 12,7 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kraš grupa ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine konsolidirane ukupne prihode od 458,6 milijuna kuna, što je za 1,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je čista dobit porasla za 12,3 posto, priopćila je ta kompanija u srijedu.

Čista dobit tvrtke iznosila je u prvom polugodištu 5,3 milijuna kuna, dok je operativna dobit iz poslovanja dosegnula 12,7 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje dosegnuli su u prvom polugodištu 450,3 milijuna kuna, pri čemu su na domaćem tržištu ostvareni u iznosu od 244,4 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu dosegnuli 205,9 milijuna kuna.

Iz te konditorske tvrtke poručuju i da je u prvom polugodištu EBITDA iznosila 38,8 milijuna kuna, dok je EBITDA marža ostvarena na razini od 8,5 posto.

Ukupni konsolidirani rashodi Kraša u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 451,2 milijuna kuna, što je 1,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Iz Kraša poručuju da je trend povećanih nabavnih cijena osnovnih sirovina iz protekle godine nastavljen i u prvom polugodištu ove, posebice cijena kakaovca i prerađevina od kakaovca, te šećera.

U priopćenju se navodi i da je u prvom polugodištu došlo do smanjenja tečaja eura i dolara u odnosu na kunu, što se zbog visokog udjela izvoza u ukupnoj prodaji nepovoljno odrazilo kroz tečajne razlike i povećanje neto financijskih rashoda.

Tijekom prvog polugodišta značajnije povećanje izvoza ostvareno je na prekomorskim tržištima, posebice u Saudijsku Arabiju i Kanadu, te na tržištima Zapadne Europe – njemačkom, austrijskom, slovačkom i švicarskom.

U priopćenju se ističe da je rast izvoza ostvaren i putem povezanih poduzeća, na tržištima Bosne i Hercegovine i Slovenije.

"Udio izvoza u ukupnoj prodaji dosegnuo je 49,3 posto, uz ostvareni rast od 7,1 posto u odnosu na prošlu godinu", zaključuje se u priopćenju Kraša.

Komentirajte prvi

New Report

Close