Predstečaj Div grupe: Oko 400 prijava tražbina vjerovnika na 15.000 stranica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2022. u 12:44
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Navodi se i kako od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna te podsjeća da je ročište radi ispitivanja tražbina zakazano za 31. kolovoza .

Predstečajna povjerenica Div grupe d.o.o., krovne tvrtke poduzetnika Tomislava Debeljaka, podnijela je izvješće u kojem se navodi da je dosad zaprimljeno više od 400 prijava tražbina vjerovnika na više od 15.000 stranica, koje još uvijek nisu sve dostavljene sudu.

U izvješću povjerenice Irene Kelave ističe se da je od pokretanja predstečaja krajem travnja Div grupa nastavila redovno poslovanje te da ima 786 zaposlenih radnika i prosječne mjesečne priljeve od 30 milijuna kuna.

Navodi se i kako od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna te podsjeća da je ročište radi ispitivanja tražbina zakazano za 31. kolovoza.

Trgovački sud u Zagrebu krajem travnja zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja Div grupe u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna .

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnio je sâm dužnik preko ovlaštenog odvjetničkog ureda, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je Div grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava ta Debeljakova krovna tvrtka.

“U tom smislu je dužnik trenutno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada. Pored navedenog, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, osobito tržište EU, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike”, navodilo se u u prijedlogu.

Div grupa, osim što je specijaliziran za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, istaknuto je u podnesku.

Komentirajte prvi

New Report

Close