DIV Grupi još 180 dana za završetak predstečaja, ali djelomično bez ovršnog ‘kišobrana’

Autor: Suzana Varošanec , 23. kolovoz 2022. u 16:37
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Za 180 stupnjeva različita je najnovija odluka zagrebačkog TS naspram slučaja Debeljakovog Brodosplita, gdje Trgovački sud u Splitu, podsjetimo, zapravo nije pružio priliku vjerovnicima.

Predstečajni dužnik DIV Grupa u vlasništvu poduzetnika Tomislava Debeljaka, po svemu sudeći sad ‘lakše diše’: naime, Uprava vodi pregovore s vjerovnicima oko plana restrukturiranja, ali zbog formalnih razloga ne mogu ih još konkretizirati, pa zajedno s povjerenikom predstečajne nagodbe (iskusna odvjetnica i stečajna upraviteljica Irena Kelava) zatraženo je spasonosno rješenje – to je duži rok za predmetni postupak. Tako je DIV Grupi za 180 dana produžen postupak predstečajne nagodbe, što ujedno znači da Trgovački sud u Zagrebu smatra da je sve regularno i da dužnik ima uvjete za nastavak postupka, pa se prepušta vjerovnicima na volju da odluče o tome hoće li podržati dužnikov plan restrukturiranja.

Za 180 stupnjeva različita je najnovija odluka zagrebačkog TS naspram one u slučaju Debeljakovog Brodosplita u vlasništvu DIV Grupe, jer Trgovački sud u Splitu, podsjetimo, zapravo nije pružio priliku vjerovnicima Brodosplita.

U cilju završetka postupka DIV Grupe navedenom odlukom premošćuje se problem upadanja u raskorak s rokovima, ali se otvara i jedno za sve nove PSN dužnike zanimljivo pitanje vezano uz novi zakonski režim zabrane pokretanja ovrha.

Što se rokova tiče, to je s jedne strane zakonski rok od 120 dana koji za DIV Grupu istječe za dva dana – 26. kolovoza. Tako se odlukom omogućuje održavanje ročišta za ispitivanje tražbina koje je zakazano za dan 31. kolovoza, dok se s druge strane stvara podloga za dostavljanje plana restrukturiranja. Prilikom podnošenja prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka od strane dužnika iskorištena je  zakonska mogućnost da se istodobno ne dostavi i plan restrukturiranja, tako da će ga DIV Grupa dostaviti nakon što na ispitnom ročištu budu raspravljene sve osporene tražbine. Tada će, očekivano, postojati jasnija predodžba o stanju utvrđenih obveza dužnika, pa i ovaj tijek odražava u praksi puni smisao predviđene zakonske opcije.

Kako se u ovom postupku istopio zadani zakonski rok od 120 dana, odnosno kako će inicijalni zakonski rok za završetak predmetnog postupka isteći prije nego što ispitno ročište uopće bude održano (zakazano je izvan roka od 120 dana), čini se da je odgovor u sferi anomalija sustava. Dijelom i zato što ništa ne košta prijaviti tražbinu – po sistemu ako prođe – prođe, pa je pored ostalog i ovaj postupak opterećen s velikim udjelom osporenih tražbina. No, bit će zanimljivo pratiti hoće li ti vjerovnici zbog osporavanja njihovih tražbina potom pokrenuti parnice, odnosno hoće li se generalno htjeti na razini sustava novim rješenjima doskočiti nedorađenom institutu osporavanja koji sustav zlorabi, moguće i za različite manipulacije.

Međutim, na prvom velikom predstečaju kakav je predmet posrnule DIV Grupa, testiraju se nova pravila o predstečaju. Stupila su na snagu u sklopu Novele Stečajnog zakona u ožujku, konkretnije oko mjesec dana uoči iniciranja ovog postupka. Može se reći da novim predstečajnim dužnicima konvenira nov blaži režim kod izglasavanja plana restrukturiranja, dok su uvedene restriktivnije odredbe glede ovrhe i to im ne ide u prilog. Naime, zabrana provođenja ovrhe traje samo 120 dana (čl. 68. st 2. SZ-a), s tim da ova odredba stupa na snagu 1. listopada. Međutim, nejasno je od kad se mogućnost pokretanja novih ovrha u predstečaju mjeri. Pravnici navode da se dilema očituje u tome hoće li se 120 dana brojati od 1. listopada ili od otvaranja postupka. Zakonodavac je napravio nejasnu normu, a na primjeru predstečaja Debeljakove tvrtke razjasnit će se kad će to točno vjerovnicima biti otvoren put prema ovrhama unatoč predstečaju, u kojem za neko vrijeme, kraće ili duže ovisno kako se tumači, dužnik očito ostaje bez poznatog ‘kišobrana’, odnosno zaklona od aktiviranja ovrha. To je za sve dužnike važno upozorenje da ubrzaju pregovore s vjerovnicima, pa tako i za DIV Grupu to ipak može značiti pravu utrku s vremenom.

Kako navode iz DIV Grupe, u ovom trenutku, a s obzirom na poslovanje dužnika nakon otvaranja predstečajnog postupka te povratne informacije vjerovnika temeljem dosadašnjih pregovora, uvjereni su da će vjerovnici u potpunosti prihvatiti plan restrukturiranja te će postupak biti uspješno okončan. Pregovori s vjerovnicima su u tijeku, pojašnjavaju, no moći će se kažu konkretizirati tek “nakon pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama, te nakon što dužnik u skladu s rješenjem izradi i dostavi plan restrukturiranja, nakon čega će vjerovnici imati jasnu predodžbu u pogledu financijskog stanja dužnika u odnosu na prijedloge namirenja”.

Sve u svemu, ročište za raspravu i glasovanje o planu nije bilo moguće održati u roku od 120 dana, pojašnjava TS, a nakon što je osporen veliki dio tražbina, prema sudu može se pretpostaviti da će protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama biti izjavljena žalba. Tako će se dodatno produljiti trajanje postupka.  Inače, posrijedi je predmet s više od 400 prijava tražbina, dijelom i po više različitih osnova, te s velikim brojem obavijesti o razlučnim pravima. Zatim, prijave tražbina koje je Financijska agencija dostavila sudu sadržane su na oko 15.000 stranica , a postoji čak 15-ak dopuna tablica prijavljenih tražbina koje je Fina sastavila po nalogu suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close