Poduzetnik kaže da će zatvoriti tvornicu zbog dramatičnog poskupljenja plina: ‘Ovo je stravično’

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2022. u 09:25
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rast cijena se apsolutno osjeti. Ovo će se prenijeti na sve drugo. To će se odraziti od kruha pa do ostalih namirnica. To je lančana reakcija. Nije važno je li netko velik ili malen. Dolazit će do lančane reakcije svega, ističe. 

Poduzetnik Ivan Miloloža je u razgovoru za Novu TV komentirao dramatičan porast cijena energenata. Miloloža, naime, planira zatvoriti tvornicu čiji je vlasnik.

“Nije rješenje zatvoriti tvornicu, ali natjeraju vas prilike i morate se prilagoditi okolnostima, a ne svojim željama ili htijenjima”, rekao je. Na pitanje koje industrije su najugroženije, odgovara: “Ovdje uopće nije važna ni trgovina ni industrija. Netko je više, a netko manje ugrožen, ali ugroženi su svi. Ovo je stravično, ovdje se radi o 345-postotnom povećanju cijena”, napominje.

“Nisu krivi ni vlada ni Tomašević, nego bivše rukovodstvo Zagreba”

“Ne želim okrivljavati nikoga. Nisam član nijedne političke stranke. Vlada nije kriva za cijenu plina jer je sve u rukama jedinica lokalne samouprave. Nije kriv ni Tomašević. U ovom trenutku je Zagreb najveći industrijski centar. Niti je Možemo kriv, već je apsolutno krivo bivše rukovodstvo Zagreba”, uvjeren je.

Na pitanje može li i što učiniti vlada i koliko može izdržati gospodarstvo, odgovara kako će doći do lančane reakcije i da će sve poskupjeti.

“Ovisi koliko tko ima rezervi i zaliha. Po meni, ovo gospodarstvo vrlo teško ili gotovo nikako ne može izdržati. Pojedina poduzeća mogu, ali globalno ovo povećanje ne može nitko izdržati. Rast cijena se apsolutno osjeti. Ovo će se prenijeti na sve drugo. To će se odraziti od kruha pa do ostalih namirnica. To je lančana reakcija. Nije važno je li netko velik ili malen. Dolazit će do lančane reakcije svega”, ističe.

Projicirao je koliko će trebati da se sve vrati u staro stanje, odnosno na poziciju prije inflacije. “Kad se već dogodi inflacija, treba tri puta toliko vremena koliko je ta inflacija rasla da bi se vratilo na početno stanje. Ako je to šest mjeseci, trebat će nam godinu i pol dana ako se ne uvedu neke subvencije”, kaže.

Miloloža smatra da se Hrvatska nije prilagodila okolnostima.

“Ja ne znam da itko u svijetu ima dobit od više od 345 posto, ali nije to rasla cijena samo u Hrvatskoj, ovo su geopolitičke igre. Ovdje ima i puno mešetarenja na svim razinama. Treba razumjeti rusko-ukrajinsku situaciju. Ovo se dogodilo i 2009. godine, upravo zbog igara i geopolitičkih mešetarenja Ukrajine i Rusije. Mi se nismo zbog naših propusta prilagodili okolnostima, to nema veze s vladom”, govori Miloloža.

Komentirajte prvi

New Report

Close