Podravka širi poljoprivredne površine i revitalizira vlastitu proizvodnju povrća i voća

Autor: PD VL native tim , 25. svibanj 2023. u 22:00
Foto: PD

Glavni cilj kompanije je povećanje samodostatnosti u osiguravanju sirovina za potrebe proizvodnje.

Poremećaji opskrbe na globalnom tržištu, rast cijena i troškova proizvodnje, kao i potreba za moderniziranom poljoprivrednom proizvodnjom uz aktivno smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš neki su od ključnih uzroka koji su iznjedrili Podravkine ambiciozne planove za godine koje dolaze.

Kako je navedeno u nedugo predstavljenoj Strategiji održivog poslovanja za razdoblje do 2030. godine, Podravka želi povećati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, revitalizirati kooperantsku suradnju s poljoprivrednicima te modernizirati industrijsku proizvodnju i preradu voća i povrća. Ukratko, glavni je cilj koprivničke kompanije povećanje samodostatnosti u osiguravanju sirovina za potrebe vlastite proizvodnje.

1500

kooperanata i proizvođača u proizvodnji voća, povrća i žitarica ima Podravka

Dovoljno rajčice za sve potrebe
“Podravka ima nekoliko razina proizvodnje i nabave povrća. Samodostatni smo u proizvodnji graška i cikle, a povećavamo razinu samodostatnosti u paprici i patlidžanu. Prošle smo godine na vlastitim površinama uzgojili preko 600 tona paprike koja se koristi za proizvodnju ajvara i filet paprike. Ove godine očekujemo dvostruko veći urod, za što smo angažirali ukupno 40 hektara vlastitih navodnjavanih površina”, govori Dalibor Kezele, direktor Podravkine Poljoprivrede, dodajući kako će Podravka ove godine na 81 hektara vlastitih navodnjavanih površina proizvesti industrijsku rajčicu za potrebe vlastite prerade.

Raznim edukacijama potencijalnih novih proizvođača, dodatno je pojačana i suradnja s kooperantima. Iz Podravke kažu kako su zahvalni svojim dugogodišnjim kooperantima, ali i onim novim koji shvaćaju kako nije sve u žitaricama i uljaricama, već kako je bez prevelikih ulaganja moguće organizirati i industrijsku proizvodnju povrća. Podravka danas ima oko 1500 kooperanata i proizvođača u proizvodnji voća, povrća i žitarica.

“Važno nam je da su kooperanti iz Hrvatske jer naša zemlja nije prevelika te se trudimo obuhvatiti kooperante iz svih njezinih dijelova. Također, za razvoj naše lokalne zajednice bitno je da što više kooperanata bude blizu naših tvornica, a to je važno i zbog kratkih lanaca dobave sirovina. Nama to pomaže u lakšem planiranju i organizaciji proizvodnje”, ističe Kezele.

Dalibor Kezele

Posljednjih godina Podravka je u vlastitu poljoprivredu investirala oko tri milijuna eura. Ove bi godine ulaganja trebala biti na razini od 1,5 milijuna eura. Između ostalog, radilo se na modernizaciji poljoprivredne mehanizacije i opreme, a kupljeni su i novi sustavi za navodnjavanje. Trenutno imamo 156 hektara vlastitih navodnjavanih površina. Aktivno se radi i na poboljšanju kvalitete zemljišta, a sve s ciljem što boljeg upravljanja poljoprivredno-održivom proizvodnjom. Na vlastitim poljoprivrednim površinama, ukupno 567 hektara, Podravka proizvodi oko 11 tisuća tona povrća i ratarskih kultura.

Veća prerada i proizvodnja povrća

Podravka ima dvije tvornice koje se bave preradom povrća, a u Kalniku u Varaždinu gradi se novi proizvodni pogon kapaciteta od čak 35 tisuća tona godišnje.

Podravka za svoju proizvodnju koristi oko dvjesto primarnih sirovina, od žitarica i uljarica do voća i povrća. Samo za vlastite potrebe, kompaniji je godišnje potrebno 90 tisuća tona pšenice, a otkupljuju se sve klase. Također, otkupljuju se i značajne količine šljiva, višanja, kupine, šipka i industrijske jabuke.

“S obzirom na proizvodni asortiman, a kako bi zadovoljili potrebe vlastitih tvornica, potrebno je proizvesti i otkupiti značajne količine svježeg povrća. Imamo dvije tvornice koje se bave preradom povrća, a fokus je na povećanju proizvodnje povrća u tvornici Kalnik u Varaždinu, gdje se gradi novi proizvodni pogon kapaciteta od čak 35 tisuća tona godišnje”, rekao je Kezele, Podravkin direktor Poljoprivrede.

Ambiciozni ciljevi revitalizacije poljoprivredne proizvodnje postavljeni su kao odgovor na sve osjetnije klimatske promjene, prekide u lancima opskrbe koji su posljedica korona krize, rata u Ukrajini i ogromnih oscilacija nabavnih cijena. Neki od ciljeva uključuju i smanjenje potrošnje mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava, kao i digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Kezele

Za razvoj naše lokalne zajednice bitno je da što više kooperanata bude blizu naših tvornica.

Siguran otkup i naplata
“Dugoročno održiv model revitalizacije proizvodnje industrijskog voća i povrća žiteljima ruralnog područja može osigurati kvalitetan život i doprinijeti povećanju bogatstva cijele zajednice. No, za to je potrebna vertikalna i horizontalna integracija poljoprivredne proizvodnje, odnosno povezivanje primarne proizvodnje, otkupa poljoprivrednih proizvoda te suradnje s prehrambeno – prerađivačkim sektorom. U tome vidimo našu šansu te želimo biti još snažniji nositelj revitalizacije i modernizacije proizvodnje industrijskog voća i povrća u Hrvatskoj”, zaključuje Dalibor Kezele.

Kroz proizvodnju voća i povrća, proizvođači mogu ostvariti viši dohodak i zaradu nego kod većine ostalih poljoprivrednih djelatnosti, posebice zato jer Podravka osigurava siguran otkup proizvoda i sigurnu naplatu. Kroz dobro uhodani kooperantski model omogućava se, između ostalog, i zajednička nabavka kvalitetnijih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaju se suvremena agrotehnička znanja, transfer tehnologije, te certificiranje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivredne politike EU.

Na vlastitih 567 hektara, Podravka proizvodi oko 11 tisuća tona povrća i ratarskih kultura/PD

Sadržaj omogućila Podravka

Organizator
Pod pokroviteljstvom
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close