Početak kraja stečaja ‘Viktora Lenca’

Autor: Agneza Urošević , 02. svibanj 2006. u 06:30

Oko 1800 manjih vjerovnika ostat će nenamireni jer potraživanja veća od miljardu kuna daleko nadmašuju vrijednost imovine

Za danas u deset sati u riječkom uredu pravnog zastupnika Investicijskog fonda Svjetske banke (IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) Miroljuba Mačešića zakazano je potpisivanje ugovora o prodaji potraživanja tih najvećih razlučnih vjerovnika remontnog brodogradilišta u stečaju, Viktora Lenca, pulskom Uljaniku. Sa Splitskom bankom, također hipotekarnim vjerovnikom, ugovor je već potpisan, a dogovor je postignut i s Raiffeisen bankom i Croatia osiguranjem. Premda je ovim činom Viktor Lenac zapravo ponovno podržavljen, budući je vlasnik Uljanika (zasad) država, današnji događaj zapravo je početak kraja 2,5 godišnje agonije brodogradilišta koje i u stečaju dobro posluje, a najviše mu se veseli šestotinjak radnika koji su bili u stalnom strahu i neizvjesnosti hoće li se društvo ugasiti, imovina rasprodati radi namirenja vjerovnika, a oni ostati na ulici. Istodobno, Uljanik je konačno realizirao svoju dugogodišnju želju – da počne okrupnjavanje hrvatskih sjevernojadranskih brodogradilišta.

Uljanik plaća 6,5 milijuna dolara
Ne skrivajući veliko zadovoljstvo ishodom razrješenja ovog gordijskog čvora, prvi sindikalac i član vjerovničkog odbora Lenca Damir Bačinović danas u podne održat će konferenciju za novinare na kojoj će član Uprave Uljanika Karlo Radolović i on pojasniti detalje okončanja stečaja i osnivanja novog Lenca. Zasigurno će uime radništva zahvaliti na ovakvom ishodu Vladi i Uljaniku, koji su osim za budućnost same tvrtke imali i dovoljno socijalnog senzibiliteta za radnike. Prema konačnom dogovoru s Vladom i razlučnim vjerovnicima, Uljanik će isplatiti hipotekarne vjerovnike sa 6,5 milijuna dolara i tako s Vladom postati jedinim vlasnicima Lenca. Scenarij predviđa da Uljanik u tehnološku obnovu i završetak famoznog doka 11 (koji je doveo tvrtku do stečaja, ali koji i za novog kupca predstavlja veliki poslovni izazov) uloži daljnjih 3,5 milijuna dolara i postane većinskim vlasnikom sa 51 posto, naspram vladinih 49 posto vlasničkog udjela. Ostvarit će se tako vizija prvog čovjeka hrvatske brodogradnje Karla Radolovića, koji je od samog početka stečaja tvrdio da Lenac s dokom 11, jedinim tih dimenzija u hrvatskoj brodogradnji, ima budućnost. Danas veliki brodari, kad trebaju remont, zaobilaze naša brodogradilišta, a i naši brodari odlaze na skupa dokovanja novogradnji, kao i remont brodova u inozemstvo. Osim remonta, Viktor Lenac specijalizirao je i gradnju platformi za plinska polja u Jadranu i posla ima napretek pa uz takvu potencijalnu zaposlenost ne može propasti. Tu viziju Radolović sa svojim timom pretočio je u ideju da upravo Uljanik, na čijem je čelu bio, preuzme Lenac, u čemu je našao podršku i ministra gospodarstva Damira Polančeca. Pregovori s razlučnim vjerovnicima bili su dugi i teški, ali na kraju uspješni.

Novi ‘Lenac’ u novoj godini
Prema riječima stečajne upraviteljice Ombrete Belić Ilijašić, stečaj će se završiti najkasnije do kraja godine, tako da bi novi Lenac mogao početi poslovati s novom poslovnom 2007. godinom. Nakon potpisa ugovora slijedi plaćanje vjerovnicima od strane Uljanika, te izjave na Trgovačkom sudu u Rijeci o prenosu vlasničkih udjela isplaćenih vjerovnika na Uljanik. Zatim će se sazvati Skupština vjerovnika, koja treba donijeti Stečajni plan s analizom stanja i provedbenom osnovom. Stečajna upraviteljica vodit će nadzor nad provedbom stečajnog plana, a stečaj se zaključuje osnivanjem nove tvrtke na osnovi Zakona o radu, koja će se navodno zvati Uljanik Lenac. No potraživanja od više od miljarde kuna daleko nadmašuju vrijednost imovine Lenca, dosta manjih vjerovnika (uglavnom dobavljači, njih oko 1800), ostati nenamireni. Dok su inače u strogoj diskreciji vinovnici scenarija rješenja za Viktor Lenac marljivo pregovarali i kombinirali, u brodogradilištu se, prema riječima stečajne upraviteljice, koja je tu dužnost preuzela tek prije dva tjedna jer je dotadašnji stečajni upravitelj odstupio, radi punom parom, zaposlenost je dobra, a novi optimizam skorim razrješenjem budućnosti unio je i još veći radni entuzijazam.

Komentirajte prvi

New Report

Close