Plamenovi strojevi ne gase se 6 dana tjedno, dobit veća 30%, izvoze globalno

Autor: Suzana Varošanec , 02. svibanj 2021. u 22:00
Jedini domaći proizvođač peći lani je opet povećavao plaće/DUŠKO MIRKOVIĆ/PIXSELL

Plamenova tvornica u srcu Slavonije ima 85-godišnju tradiciju u proizvodnji lijevano-željeznih proizvoda.

Jedini hrvatski proizvođač kućanskih aparata u domeni grijaćih tijela Plamen iz Požege, u složenim uvjetima poslovanja izazvanima pandemijom ne samo da odolijeva pritiscima, već stalnim ulaganjima bilježi rast i širi poslovanje.

Za ovu je godinu planirano znatnije povećanje prihoda, što nam potvrđuje prokurist Plamena Vinko Matijević. Posljednje dvije godine u Plamenu su u znaku nastavka razvoja poslovanja, broj zaposlenih povećan je za oko 10%, stalno rastu i plaće, što očito kao mehanizam donosi dobre rezultate na planu potreba zadržavanja i privlačenja stručnih i kvalificiranih radnika.

Trenutačno je prosjek neto primanja oko 8000 kuna praktički se izjednačivši sa zagrebačkim te bitno iznad prosjeka RH, s time da je tvrtka i dalje – profitabilna. U 2020. ostvarila je 30-ak posto veću neto dobit (27 milijuna kuna) u odnosu na 2019.

Sve su to razlozi zašto strojevi gotovo da ne staju, već se prekovremeno radi i subotom pa su ovi Požežani primjer izvrsnog poslovanja i nošenja s izazovima u krizi u metalskoj branši koja je pred golemim transformacijskim aktivnostima prema ciljevima 4.0 industrije.

“Cijenimo da će prihodi ove godine porasti i do 30%, a naša roba je plasirana diljem svijeta – i u Kanadi, Čileu, Japanu, i Vladivostoku i Izraelu, a ne samo u Europi. Izvozimo oko 90% proizvodnje”, napominje Matijević.

Plamenova tvornica u srcu Slavonije ima 85-godišnju tradiciju u proizvodnji lijevano-željeznih proizvoda. Na početku pandemije i s prvim lockdownom, prema Matijeviću, Plamen se kao i drugi u branši odlučio na privremeni zastoj u proizvodnji u trajanju od mjesec i pol, poglavito zbog korone u Italiji.

Druga tržišta su to uspješno kompenzirala, te je ukupni prihod u 2020., doznajemo, tek 3% manji nego godinu ranije.

Od lipnja 2020. krenula je snažna potražnja u svim zapadnim zemljama pa su povećavali proizvodnju i broj radnika. Trenutačno ih je 400

Komentirajte prvi

New Report

Close