Pevex u 2019. s rekordnom dobiti, Uprava predlaže da 160,7 mil. kn zasad ostane u kompaniji

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2020. u 12:44
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Godišnja skupština 8. lipnja bitna i zbog novog imena, ali i prijedloga da se ostvarena rekordna dobit rasporedi u zadržanu dobit.

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, odnosno njegova Uprava, za 8. lipnja sazvala je  u sjedištu društva u Sesvetama  redovnu skupštinu dioničara. Sudeći prema dnevnom redu,  uz ‘verifikaciju’ izvješća za prošlogodišnje poslovanje i razrješnice  te  ostvareni  rekordni  rezultat (oko 22 milijuna kuna veća neto dobit nego u 2018.), dioničarima se predlažu i važne statutarne promjene koja se tiče novog imena tvrtke.  Tako će ovaj najveći hrvatski trgovački lanac neprehrambene robe   koji je do nedavno  poslovao  pod imenom Pevec,  na predstojećoj  skupštini dioničara,  očekivano, formalizirati i povodom novog  imena pod kojim posluje bitne izmjene statuta kompanije,  kako bi se i u ovom temeljnom pravnom aktu registriralo novo ime  tvrtke Pevex.  Predstojeće c statutarne promjene inače su sedme po redu nakon što je uspješno provedeno restrukturiranje stečajnim preustrojem i izglasanog statuta u svibnju 2012.  

 Uprava Pevexa, pak, utvrdivši dnevni red skupštine na sjednici krajem travnja, odlučila se ipak za  uobičajeni termin održavanja u prvoj polovici lipnja, dijelom i zato što se u njihovom primjeru pokazuje  da se  svojom fizičkom nazočnošću zbog sudjelovanja u radu skupštine u prosjeku odazove tek mali broj dioničara (uglavnom je glasovanje preko  instituta punomoći).  Uz pozitivna očekivanja glede stavljanja  zdravstvene krize  pod kontrolu i u lipnju, ove dioničke navike očito predstavljaju dodatni ‘poguranac’ za objavu poziva u redovnom terminu. 

U pozivu se na dnevnom redu navodi ukupno sedam prijedloga odluka, pa nakon razmatranja financijskih izvješća za 2019.  i Pevexove dioničare čeka odluka o upotrebi neto dobiti ostvarene prošlogodišnjim poslovanjem sukladno korona krizi: dobit poslije oporezivanja utvrđena  u iznosu od 160,7 milijuna kuna, kako   predlažu Uprava i Nadzorni odbor, raspoređuje se u zadržanu dobit, dok se isplata dividende za koju je lani bilo raspoređeno blizu 100 milijuna kuna čini se odgađa za bolja vremena.

New Report

Close