Od 12 banaka 400 milijuna dolara, a od Mola još 100

Autor: Marija Brnić , 05. travanj 2013. u 17:55
Revolving kredit su u ime Ine potpisali Zoltán Áldott i Niko Dalić, predsjednik i član Uprave

U Ini su zadovoljni ugovorom o kreditu uz kamatu 3,75% plus Libor, što im je dokaz da ih se gleda kao uglednog partnera.

Inino vodstvo jučer je u Londonu potpisalo ugovor o dugoročnom viševalutnom revolving kreditu sa 12 banaka vrijednom 400 milijuna dolara.

Također je, objavljeno je iz Ine, potpisan i ugovor o dugoročnom međukompanijskom zajmu, kojim se na raspolaganje, od strane Mola, osigurava još 100 milijuna dolara, odnosno međukompanijsko financiranje povećava se s dosadašnjih 200 na 300 milijuna dolara.Revolving kredit koji su u ime Ine potpisali Zoltán Áldott i Niko Dalić, predsjednik i član Uprave, zaključen je uz kamatu od 3,75 posto plus Libor, što znači da će biti manja od pet posto. Rok otplate je tri godine, uz mogućnost produljenja za jednu plus još jednu godinu. Sredstva će se povlačiti po potrebi, a namijenjena su za refinanciranje postojećih obveza. Konkretno, ovim zajmom Ina namjerava pokriti sindicirani kredit iz 2007. godine, poznat kao najveći kredit kojeg je podigla neka hrvatska kompanija.

Radilo se o kreditu od milijardu dolara, kojim se uz modernizaciju rafinerija ujedno refinanciralo raniji konzorcijski kredit u iznosu od 400 milijuna dolara iz 2004. godine. Kao i prije šest godina, i novi je Inin kredit privukao zanimanje svih važnijih domaćih i međunarodnih banaka prisutnih u regiji. Među zajmodavcima ovog kredita ovlašteni su glavni ugovaratelji Erste Group, ING Bank, Privredna, CIB banka, Raiffeisen International i Sberbank, a ostale koje sudjeluju u kreditu su Tokyo-Mitsubishi UFJ, Bayern LB, Natixis, Societe Generale – Splitska banka, Amsterdam Trade i KDB banka. "Vrlo smo zadovoljni ugovaranjem tako povoljnih uvjeta, što će nam pomoći da nastavimo s našim planovima i ostvarimo daljnju stabilnost. Ovakva će financijska podrška doprinijeti ostvarivanju dugoročno održivog rasta, pozicionirajući kompaniju jasno ispred njenih ključnih regionalnih konkurenata", poručio je Áldott prigodom potpisivanja ugovora.

Kreditni aranžman prvi čovjek Ine vidi kao dokaz da je kompanija i dalje prepoznata kao ugledan partner na međunarodnim financijskim tržištima. Uz to, vodstvo Ine ponosno je i zbog toga što su banke pokazale i veći interes nego su očekivali. Što se tiče međukompanijskog zajma, u Ini pojašnjavaju kako je to nastavak suradnje kojom se ostvaruju povoljniji uvjeti za Inu. Prvi je takav zajam od Mola Ina dobila prošle godine, a Ina se pritom zadužila po tržišnim uvjetima, no uz određene dodatne pogodnosti je to, ukupno gledano, donijelo povoljnije uvjete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close