Neto dobit Ine 1,5 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2012. u 15:58
PIX

Neto zaduženost INA Grupe smanjila se za 30 posto na iznos od 6.351 milijun kuna.

INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvih devet mjeseci 2012. godine. Grupa je ostvarila EBITDA u iznosu od 1,5 milijardi kuna u trećem tromjesečju 2012. što je značajan napredak u odnosu na drugo tromjesečje 2012, stoji u priopćenju kompanije. Time ukupni EBITDA bez jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosi gotovo 4 milijarde kuna, unatoč izostanku prihoda iz Sirije.

Kompanija je također zabilježila rast dobiti iz osnovne djelatnosti i neto dobiti (bez jednokratnih stavki) za razdoblje devet mjeseci, koje iznose 2,3 i 1,5 milijardi kuna, stoji u priopćenju. Na dan 30. rujna 2012., ukupne obveze smanjile su se za 8 posto na iznos od 15.225 milijuna kuna uglavnom kao rezultat manje zaduženosti u odnosu na razinu zaduženosti 31. prosinca 2011. godine.

Neto zaduženost INA Grupe smanjila se za 30 posto na iznos od 6.351 milijuna kuna. Omjer duga i kapitala smanjio se sa 38,8 posto  na dan 31. prosinca 2011. na 29,4 posto na dan 30. rujna 2012.

Na Inino poslovanje i dalje su značajno utjecale promjene u vanjskom okruženju; smanjena tržišna potražnja, produženo razdoblje usporavanja gospodarstva na glavnim tržištima te politička i regulatorna ograničenja s jedne strane i poboljšano okružje rafinerijskih marži s relativno stabilnim cijenama sirove nafte u usporedbi s 2011. Ograničenja cijena prirodnog plina za kućanstva i male industrijske potrošače rezultiralo je financijskim gubitkom od 704 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2012. u plinskom poslovanju, dok je na poslovanje maloprodaje i dalje utjecao negativan rast i smanjenje tržišne potražnje u hrvatskom gospodarstvu općenito.

Međunarodno, na Inine rezultate negativno je utjecao nedostatak prihoda od poslovanja u Siriji. Dodatno, pad vrijednosti kuna prema dolaru, koji je rezultirao financijskim gubitkom od 217 milijuna kuna za prvih devet mjeseci 2012. , utjecao je na rezultate Kompanije tijekom ovog razdoblja.

Komentirajući financijske rezultate, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine je istaknuo kako je INA inicirala novi investicijski ciklus, pri čemu više od 90 posto kapitalnih ulaganja u prvih devet mjeseci 2012. jačaju Inine domaće aktivnosti.

"Intenzivirana bušačka kampanja provodi se na poljima na kopnu s snažnim usmjerenjem na EOR projekte Ivanić i Žutica koji su u tijeku, na pripremu Međimurje EOR projekta i ubrzane istražne aktivnosti koje su rezultirale u nekoliko nedavnih značajnih otkrićima pokazujući našu predanost daljnjem razvoju aktivnosti Istraživanja i proizvodnje i jačanju sigurnosti energetske opskrbe u Hrvatskoj. Daljnji razvoj polja u podmorju ograničen je nedostatkom bušačke opreme u proteklom razdoblju. Napori menadžmenta za poboljšanje učinkovitosti i završene investicije u segmentu Rafinerija doveli su do značajnih poboljšanja u rezultatu segmenta, rezultirajući poboljšanim randmanom proizvoda kao i smanjenoj vlastitoj potrošnji; koja i dalje ostaje visoka. Korištenje novih postrojenja, zajedno s boljim izborom sirovina, doveli su do većeg udjela utrživih motornih goriva, osiguravajući osnovu za daljnju optimizaciju proizvodnje. Očekujemo potrebne dozvole i odobrenja od nadležnih institucija kako bi izvršili nove planove za razvoj rafinerijskog sustava.

Kao rezultat intenzivirane modernizacije maloprodaje, što je dovelo do kapitalnih ulaganja u 63 posto većem iznosu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, INA će do kraja 2012. godine imati najveću mrežu modernih benzinskih postaja među svim operatorima u Hrvatskoj", zaključio je  Áldott.

Komentirajte prvi

New Report

Close