Nakon tri žalbe: Končaru milijarda kuna za 21 vlak HŽ-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2020. u 09:56
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Brzina tih vlakova bit će do 160 kilometara na sat, a od ostale opreme moraju imati primjerice i GPS/GPRS modul za pozicioniranje i komunikaciju vlaka, videonadzor, displeje i razglas za zvučnu i tekstualnu najavu kolodvora-stajališta, Wi-Fi mrežu, sustav za brojenje putnika.

Končar će, ako njegova ponuda prođe, što se može očekivati s obzirom na to da ta tvrtka već po drugom ugovoru proizvodi vlakove za HŽPP, za milijardu kuna isporučiti 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih elektromotornih vlakova.

Brzina tih vlakova bit će do 160 kilometara na sat, a od ostale opreme moraju imati primjerice i GPS/GPRS modul za pozicioniranje i komunikaciju vlaka, videonadzor, displeje i razglas za zvučnu i tekstualnu najavu kolodvora-stajališta, Wi-Fi mrežu, sustav za brojenje putnika, piše Večernji list.

Rok isporuke prvog vlaka za gradsko-prigradski promet je 24 mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Prvo će biti isporučeno 11 gradsko-prigradskih vlakova, a nakon njih 10 vlakova za regionalni promet. Svi vlakovi iz te nabave trebaju biti isporučeni u roku od 35 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Na natječaj HŽ Putničkog prijevoza vrijednog gotovo milijardu kuna za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka stigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke Končar – električna vozila. Procijenjena vrijednost te nabave iznosila je 978 milijuna kuna bez PDV-a, a Končar je ponudio da će 21 vlak izraditi za 844,7 milijuna kuna odnosno 1,05 milijardi kuna s PDV-om. Nabava vlakova sufinancira se iz fondova EU s 85 posto sredstava. A put do konačnog otvaranja ponuda odnosno jedne ponude i na ovom natječaju bio je dulji nego što se očekivalo, i to zbog žalbi.

HŽPP je 17. veljače ove godine objavio natječaj, a prvi rok za dostavu ponuda bio je 17. travnja. No, u međuvremenu su uslijedile žalbe na natječajnu dokumentaciju što je produljilo rok za dostavu ponuda za gotovo četiri mjeseca, a sve tri žalbe podnijela je jedna tvrtka – češki proizvođač željezničkih vozila Stadler. Dvije je žalbe Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila, a jedna je prihvaćena, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close