Iz Borova bi uskoro mogle izlaziti cipele s talijanskim dizajnerskim potpisom

Autor: Branimir Bradarić/VL , 18. kolovoz 2014. u 16:34
Foto: Branimir Bradarić/VL

Moguća je suradnja u sferi dizajna, preseljenje dijela proizvodnje u Vukovar…

Iz vukovarske bi tvornice Borovo mogle izlaziti cipele s pečatom poznatih talijanskih proizvođača obuće i dizajnera Franca Ballinija i Giannija Ziliotta. Riječ je o dvama poznatim dizajnerima koji su proteklih desetljeća surađivali i s modnim brendovima kao što su Louis Vuitton, Prada, Gucci…

“Došli smo ovdje uvjeriti se u proizvodne potencijale Borova kako bismo vidjeli postoji li mogućnost suradnje. Iza nas je stotinjak godina iskustva i znanja, a okupljamo i više tvornica cipela u Italiji. Možemo slobodno reći da se u Italiji proizvode najbolje i najkvalitetnije cipele na svijetu, a to sigurno nije slučajno”, rekao je Ballini nakon posjeta vukovarskoj tvrti.

Tehnološki aduti 

Za obilaska proizvodnih pogona Borovoa Ballini i Ziliotto upoznali su se i s tehnologijom, ali i na licu mjesta uvjerili u prednosti i nedostatke vukovarske tvrtke. “Proizvodnja cipela u svijetu svakodnevno traži nove modele i nove stvari. Mijenjaju se industrija i način rada, sve to treba pratiti ako se želi ići naprijed. Prije se više radilo manualno, a sada je sve kompjuterizirano od samoga početka”, kaže Ziliotto. Na dan, objašnjava, naprave i desetak modela u 3D formatu te ih šalju u proizvodne pogone u Kinu. Već ujutro, s obzirom na vremensku razliku, u Italiji dobiju gotove modele. “Niz je sličnih primjera u kojima se maksimalno koriste tehnologija i njezine prednosti”, ističe Zillotto. Na pitanje kako je raditi za velike modne brendove poput Guccija dizajneri iz Italije kažu da je tu vrlo važan prethodni rad i iskustvo.

“Takvoj suradnji prethode godine rada. Usto treba zadovoljiti modelima, kvalitetom, rokovima isporuke i preciznošću. Proizvodnja za njih čini desetak posto naše ukupne proizvodnje, ali je iznimno važna. Ne može se svatko pohvaliti činjenicom da surađuje s takvim brendovima”, istaknuo je Ballini.

Kina više nije in

Zadovoljan prvim sastankom i otvorenom mogućnosti suradnje je i direktor Borova Gordan Kolundžić, koji je goste iz Italije nazvao alfom i omegom svjetske obućarske industrije. “Uspostavljanje suradnje s njima bilo bi od goleme važnosti za Borovo. Vidjeli su naše prednosti, ali i rekli da nam nedostaju inovacije, stilisti i modeli. Pronađemo li zajednički interes, na nama je da odredimo budući model suradnje”, rekao je Kolundžić. Razmišlja se o pomoći talijanskih obućara u sferi dizajniranja, drugi model je da se mali dio njihove proizvodnje preseli u Vukovar, a treći da surađuju na nekim većim proizvodnim linijama za hrvatsko tržište. Govoreći o mogućnosti buduće suradnje Kolundžić ističe činjenicu da se u Europu ubrzo vraća veliki dio obućarske proizvodnje.

“Dva su razloga za to. Prvi je u činjenici da u Kini raste cijena radne snage i proizvodnja tamo više nije toliko jeftina. Drugi je naputak Europske komisije koja traži da se proizvodnja vrati u Europu. To moramo iskoristiti i to je naša velika šansa”, istakao je Kolundžić.

Uz 150.000 pari ‘gumenjaka’

Ove će godine proizveste oko 250.000 pari kožne obuće

Borovo danas zapošljava 911 radnika. U Hrvatskoj ima 106 prodavaonica, a u Sloveniji još 27. Pitanje prodavaonica u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori još nije riješeno i predmet je spora. Prošle godine Borovo je, uz šestomjesečni zastoj proizvodnje, proizveo ukupno 120.000 pari cipela. Ove godine planiraju proizvesti oko 250.000 pari kožne obuće i oko 150.000 gumene obuće.

Komentari (1)
Pogledajte sve

krasno, dobit će ne znam koliko poticaja i olakšica a neće ni pomisliti da angažiraju hrvatske dizajnere i pamet. nije im nikada palo na pamet da je jedina razlika između prejeftinog šljakanja i dobre zarade u toj branši upravo u dizajnu? radnici će biti zadovoljni sa standardom u razini kineskih kolega?

valjda hoće, jer po koncepciji hdz-sdp odabranih obitelji svi koji se ne rode u odabranim obiteljima predodređeni su biti pomoćnim radnicima. no naš narod baš tako hoće i tako glasa. nazdravlje!

New Report

Close