Googleu za Photomath zeleno svjetlo EK, kroz mjesec dana sve gotovo

Autor: Josipa Ban , 29. ožujak 2023. u 21:59
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Provođenje ugovora o preuzimanju koji su Google i Photomath potpisali još u svibnju 2022. tako će morati još malo pričekati.

Google može preuzeti Photomath, odlučila je Europska komisija, točnije njezina Glavna uprava za tržišno natjecanje. Odluku je Komisija donijela 28. ožujka, kako je bilo i najavljeno, nakon što je provedeno istraživanje tržišta. “Komisija je zaključila da transakcija ne dovodi do narušavanja tržišnog natjecanja na Europskom ekonomskom području”, piše u odluci. No, još nije sve gotovo, objašnjava Damir Sabol, čovjek koji je 2016. osnovao Photomath, kompaniju koja je razvila aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. “Dobili smo odobrenje EK-a što je najvažniji korak, ali na regulatornom planu, u nekim drugim zemljama još nije sve završeno”, ističe te dodaje da dok sve ne bude gotovo, a trebalo bi biti kroz otprilike mjesec dana, ne može javno istupati.

Provođenje ugovora o preuzimanju koji su Google i Photomath potpisali još u svibnju 2022. tako će morati još malo pričekati. A radi se o potencijalno najvećem preuzimanju domaće tehnološke kompanije (najveće je zasad Nanobitovo za 148 milijuna dolara). Zahtjev za odobrenje preuzimanja Komisiji je predan 21. veljače, a donesena će odluka vjerojatno biti putokaz i regulatornim tijelima drugih država. Kako obrazlaže Komisije u odluci, preuzimanje ne narušava tržišno natjecanje niti u jednom segmentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close