FOTO: Maske iz domaćeg modnog velikana brzo stižu do kupaca, cijena je vrlo popularna

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. travanj 2020. u 13:36
Foto: Press

Ove pamučne maske blokiraju kontakt sa sluznicom nosa i usta osoba iz neposrednog okruženja.

Iz pogona hrvatskoga modnog i tekstilnog velikana Varteksa na hrvatsko tržište već stižu 100% pamučne, bijele maske za višekratnu upotrebu, univerzalne veličine. Predstavljene kao učinkovite u zaštiti od kapljica i ostalih krupnijih respiratornih čestica, jer sprečavaju njihovo širenje u okolinu, dostupne su na Varteksovu web shopu, gdje se prodaju za nevelikih 9,45 kuna po komadu.

Minimalno se može kupiti 10 komada, što znači da će se već pri naruždbi u online košaricu automatski dodati toliko komada, što, obzirom na situaciju, čini se, i nije previše. Iz varaždinske kompanije naglašavaju da je njihove maske obvezno oprati prije prve upotrebe i da su funkcionalne do najviše četiri sata. Potom je masku potrebno skinuti i ponovno oprati i tako koliko god izdrže. Treba ih prati na temperaturi od 95 Celzijevih stupnjeva.

“Ove pamučne maske blokiraju kontakt sa sluznicom nosa i usta osoba iz neposrednog okruženja. Iako su korisne kao fizička barijera, maske nisu učinkovite u filtriranju mikronskih čestica koje se oslobađaju kihanjem, šmrcanjem i potom prenose zrakom, stoga ne osigurava potpunu zaštitu od zaraze”, upozorava predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić.

Za Poslovni dnevnik kaže da dnevni kapacitet proizvodnje maskica varira.

“Ovisno o našoj redovnoj proizvodnji, iznosi između 20.000 i 35.000 komada. Rok za dostavu maskica kupljenih putem weba je najviše tri radna dana”, dodaje Babić.

Varaždinska modna tvrtka je još 20. ožujka počela intenzivno proizvoditi takve maske, doniravši prvu seriju od 50.000 komada Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako je pisao Poslovni dnevnik, Varteks se odazvao i pozivu Ministarstva gospodarstva za pokretanje proizvodnje zaštitnih sredstava, a priključen je i multidisciplinarnom timu znanstvenika i gospodarstvenika, koji će utvrditi sastav materijala od kojih su izrađene maske tipa FFP2 i FFP3 i raditi na mogućnosti njihove proizvodnje u Hrvatskoj. Babić je u tom smislu najavio:

“Varteks je spreman za proizvodnju odmah čim krene projekt koji vodi i razvija Ministarstvo”.

Inače, od početka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, Varteks je, poštujući propisane mjere sprečavanja širenja, na 30 dana zatvorio sve svoje trgovine, ostavivši otvorenim, i to 0-24, svoj web shop.

“Napunili smo webshop outlet i ako vam je dosadno zavirite malo bez obveze. Webshop Varteks radi i narudžbe se normalno isporučuju. Varteks webshop omogućava besplatan povrat i na taj način pretvara svaki dom u prodajno mjesto Varteksa na kojem možete isprobati artikle koji vas zanimaju”, napomenuli su.

Čelnik kompanije reći će da online prodaja ide vrlo dobro.

“Naše kolekcije se sada zbog krizne situacije prodaju po izuzetno povoljnim cijenama uz 40% popusta. Pokazalo se da naši kupci i u ovako teškim vremenima žele biti modno odjeveni”, zaključuje Tomislav Babić.

U Varaždinskoj je županiji, prema dosadašnjim podacima, 27 zaraženih, no u Varteksu korone nema.

 

“Kako bismo osigurali zdravlje svih naših radnika i kupaca od samog početka uredno primjenjujemo sve propisane sigurnosne i higijenske mjere, kao i dodatne svakodnevne kontrole zdravlja radnika”, navode iz kompanije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prije tjedan dana ministar izjavljuje NE kupovati pamučne maske jer ne valjaju. Štoviše rekao je da je to zabranjeno. A sad je odjednom sve ok jer Varteks to proizvodi… pa ti sad znaj kolika je sigurnost u tome ili ne. Logika nažale da mikrofibra ne može biti na pamuku jer su prekrupni spojevi, dakle ne kupujte.

New Report

Close