Ekološka je Gospoja Mendula pokucala i na skandinavsko tržište

Autor: Marta Duić , 16. veljača 2022. u 22:00
Tomislav i Iva Bulić više od 20 godina vode OPG u Korlatu kod Benkovca/PD

Supružnici krenuli s 400, danas imaju 3500 stabala badema.

OPG Iva Bulić osnovan je prije 26 godina, nalazi se u Korlatu, šest kilometara udaljenom od Benkovca i primarno se bavi uzgojem badema. Supružnici Iva i Tomislav Bulić bili su svjesni kako je ravnokotarsko područje prostor blage klime i plodnog tla stoga ne čudi da su nakon stočarstva 2011. godine posadili prve bademe.

Prvi nasad imao je 400 stabala, a ubrzo su sklopili i ugovor s Krašom koji im otkupljuje urod. Danas ovaj OPG broji od 3500 stabala badema, a sav sadni materijal proizveden je baš na njihovom imanju.

Unapređenje proizvodnje
“Odlučili smo se za uzgoj badema jer njihov uzgoj nije zahtjevan, a jako su traženi na tržištu, posebno oni ekološki. Ipak, za njihov uzgoj valja osigurati i dostatnu količinu vode tako da smo odlučili napraviti bušotinu i navodnjavanje koje je sufinancirano iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 50 posto”, kaže Iva Bulić koja je sa suprugom pokrenula brend Gospoja Mendula.

Sorte badema koje imaju su Ferragnese i Feraduel, koje su pokazale da nisu preosjetljive na bolesti i da im odgovaraju klimatski uvjeti, s tim da su poželjne mikrolokacije koje nisu osjetljive na skore proljetne mrazove.

14

hektara imanja obrađuje OPG Bulić

Od 2014. godine bademi OPG-a Bulić imaju status ekološkog proizvoda, a budući da je tada tržište eko proizvoda tek bilo u povojima, za sebe kažu kako su bili predvodnici novog trenda zdrave hrane na domaćem tržištu.

“Prošlo proljeće bilo je teško zbog visokih minusa i hladnoće koja je doslovno uništila voćare, povrćare i vinogradare Ravnih kotara”, kaže Bulić te dodaje kako s ulaganjima i širenjem asortimana ne prestaju.

Plan im je unapređenje proizvodnje sa sadašnjih 14 hektara i stvaranje dodatnih proizvoda. Trenutačno u asortimanu imaju badem, lom badem, ulje badema, brašno badema, slani i slatki badem, a Bulić otkriva kako je najnoviji proizvod koji su ponudili tržištu bademovo eko ulje koje se dobiva prešanjem ploda pa se pulpa koja ostane melje i dobiva brašno.

Za uzgoj valja osigurati i dostatnu količinu vode pa su napravili bušotinu i uveli navodnjavanje/PD

Proizvodi ovog OPG-a iz Zadarske županije mogu se kupiti na njihovu web shopu Gospoja Mendula te web shopovima Uberi ovo i Špajza, a Bulić ističe kako iz asortimana kupci najviše traže očišćene bademe.

“Proizvodnja je smještena u prostorijama pored kuće koje smo uredili za preradu. Velika većina prerade i pakiranja radi se ručno, ali se nadamo da ćemo uspjeti proći mjeru 4.2.1- povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za koju smo aplicirali i čekamo odluku. Tada bi imali neophodne strojeve za daljnju proizvodnju”, ističe Bulić.

Ne odustaju od stočarstva
Ovaj OPG bavi se još vinogradarstvom i maslinarstvom te uzgojem trešanja. Imaju vinograd s 1500 čokota, 100 stabala trešanja, 60 stabala maslina, smokve, šljive, jabuke, a sade i uzgajaju i sezonsko voće i povrće.

Kada su startali s OPG-om počeli su se baviti stočarstvom, a od matičnog stada od 120 ovaca već 2010. godine imali su ih 600. Iako je u pitanju težak posao koji zahtijeva više radne snage, od njega nisu odustali te danas imaju 50-ak ovaca i 60-ak koza od čijeg mlijeka proizvode kuhani sir i kiselo mlijeko.

“Svoje proizvode promoviramo oglašavanjem na društvenim mrežama i izlaganjem na sajmovima, a dostupni smo i na OPG-u MasVin u Polači, te kod časnih sestra s otoka Raba, koje ih koriste za spremanje autohtone rapske torte. Krajem prošle godine počeli smo izvoziti badem u Skandinaviju i nadam se da će se ta suradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo”, pohvalila se Iva Bulić.

Bademovo brašno im je novitet u ponudi/Vedrana Orlović

Komentirajte prvi

New Report

Close