Do zakona bez partnera

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2012. u 22:00

Novi Zakon o socijalnoj skrbi zanemario mišljenje HUP-a

Na trećoj sjednici Hrvatskog sabora 8. ožujka 2012. donesen je Zakon o socijalnoj skrbi unatoč mišljenju Povjerenstva GSV-a za socijalnu politiku, koje nije podržalo donošenje zakona, a pogotovo po hitnoj proceduri. Riječ je o vrlo važnom zakonu koji, između ostalog, određenim kategorijama stanovništva osigurava posebnu zaštitu, naročito pojedincima i obiteljima koje zbog socijalno-ekonomskih uvjeta ili zdravstvenih okolnosti ne mogu podmirivati osnovne životne potrebe; djeci i odraslim osobama s invaliditetom u zaštiti njihovih prava kao i njihovu uključivanju u društveni život te djeci bez roditelja i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zakon je išao u žurnu proceduru, kako je pojasnio predlagatelj, zbog racionalizacije troškova i decentralizacije te zbog ukidanja zavoda za socijalnu skrb koji su se pokazali kao velika barijera korisnicima prilikom ostvarivanja prava. Treba podsjetiti da je osnivanje zavoda za socijalnu skrb bio rezultat posljednjih izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje su donesene u lipnju 2011. godine.

Brojne usluge
Tada su, upravo zbog donošenja tih izmjena, članovi HUP – Koordinacije socijalne skrbi upozoravali da predloženi zakon o socijalnoj skrbi i dalje ne rješava osnovne probleme u djelatnosti i ne donosi poboljšanja ni korisnicima ni pružateljima usluga socijalne skrbi te da je ustrojavanje dvadeset i jednog zavoda za socijalnu skrb nepotrebno i preskupo. To se nažalost sada pokazalo točnim. Važno je naglasiti da HUP – Koordinaciju socijalne skrbi čine privatne ustanove socijalne skrbi koje pružaju različite vrste usluga svojim korisnicima, primjerice za stare i nemoćne, za psihički bolesne odrasle osobe, za djecu s poremećajima u ponašanju, s tjelesnim oštećenjima i dr. Riječ je o ustanovama koje skrbe o više od 5000 korisnika i zapošljavaju više od 1500 djelatnika. Vidljivo je da je riječ o velikoj snazi privatnih ustanova koje u ovo vrijeme gospodarske krize mogu kvalitetno pridonijeti dobrobiti cjelokupnog sustava i biti partneri Vladi i Ministarstvu u reformi sustava socijalne skrbi.

‘Vatrogasna mjera’
Cilj Koordinacije je svojim znanjem i iskustvom pridonijeti u kreiranju socijalnih politika, kvalitetnijeg reguliranja odnosa u djelatnosti, a u interesu prije svega korisnika usluga, zaposlenika ustanova kao i samih poduzetnika. Prijedlozi HUP – Koordinacije usmjereni su prema donošenju kvalitetnoga zakonodavnog okvira, koji će svim korisnicima usluga pružati iste mogućnosti i svim pružateljima usluga iste uvjete, istodobno vodeći računa o financijskim mogućnostima države. Nažalost, novi Zakon o socijalnoj skrbi ponovno je donesen bez uvažavanja mišljenja Koordinacije i socijalnih partnera te ponovno ne rješava osnovna pitanja, već se stječe dojam da se donosi “vatrogasna mjera”. Socijalna skrb djelatnost je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njezine građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira je li riječ o državnom ili privatnom sektoru, stoga vjerujemo da se samo zajedničkim konzultacijama i partnerskim odnosom svih u sustavu mogu pronaći najbolja rješenja.

Marijana Filipić, direktorica granskih udruga HUP-a

Komentirajte prvi

New Report

Close