Dioki smanjio gubitak, ali “nedovoljno”

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2012. u 15:11
PIX

Gubitak je ostvaren u iznosu od 183,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine isti ostvaren u iznosu od 226,7 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci 2012. Dioki Grupa je ostvarila ukupan prihod u iznosu od 61,6 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 1.073,9 milijuna kuna, te ukupni rashod u iznosu od 245,4 milijuna kuna, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 1.116,7 milijuna kuna, stoji u konsolidiranom izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Rezultat je gubitak u iznosu od 183,8 milijuna kuna, dok je u istom  razdoblju prošle godine isti ostvaren u iznosu od 226,7 milijuna kuna. Značajno manje ostvarenje prihoda u ovoj godini u odnosu na isto razdoblje prošle godine  je posljedica poremećaja u poslovanju cijele DIOKI Grupe, pojašnjava se u izvještaju. Zbog dugotrajne nelikvidnosti i  blokade poslovnih računa onemogućena je proizvodnja u svim proizvodnim postrojenjima  uslijed čega su izostali poslovni prihodi.  Obzirom da se najveći dio rashoda odnosi na  troškove sirovine i materijala, rashodi su adekvatno smanjeni, što je rezultiralo određenim ali nedovoljnim smanjenjem gubitka, kažu u Diokiju.

Slijedom nastojanja da se provede restrukturiranje Dioki Grupe  uz pomoć strateškog investitora, Dioki d.d. je u srpnju 2012. godine zaprimio ponudu turskog investitora  ÇALIŞKAN İÇ VE DIŞ TİCARET SANAYİ AŞ, zainteresiranog za ulaganje i restrukturiranje Dioki Grupe te pokretanja proizvodnje u dijelu proizvodnih postrojenja, prvenstveno u  DINA-Petrokemiji. Ponuda je prihvaćena, te je investitor temeljem izdanog jamstva  Vlade RH u rujnu 2012. godine izvršio uplatu predujma u visini vrijednosti  transakcije, koja je  predviđena programom restrukturiranja i bit će zaključena po  ishođenju suglasnosti relevantnih vjerovnika DIOKI Grupe.

Kao jedan od preduvjeta uspješnog restrukturiranja DIOKI Grupe svakako je što skorije pokretanje proizvodnje, bar u dijelu proizvodnih kapaciteta, navodi se u izvještaju.

U društvu Dioki d.d. Uprava je  započela pregovore s jednim strateškim partnerom,  zainteresiranim za pokretanje proizvodnje u PJ POLISTIREN, čime bi bilo omogućeno  očuvanje određenog broja proizvodnih radnih mjesta, te nastavak rada tog postrojenja, navode dalje iz tvrtke.  Međutim, zbog nedostatka sirovina i posljedično nerentabilne prizvodnje, nije pronađeno  rješenje za daljnji rad postrojenja PJ ETILEN, PJ POLIETILEN i PJ KEMIKALIJE, te je Uprava donijela odluku o zatvaranju tih postrojenja, kao i dijela energetskih modula te  pratećih poslovnih funkcija vezanih uz njihov rad.

Također je donesena odluka  o privremenom zatvaranju postrojenja PJ EPSIK i dijela energetskih modula vezanih uz njegov rad, a čije ponovno pokretanje se predviđa tijekom 2014. godine, pod pretpostavkom realizacije potrebnih investicija i tehničkih prilagodbi na postrojenju, te rješavanja problema financiranja obrtnih sredstava potrebnih za njegov rad.

U društvu DINA-Petrokemija d.d. investitor je prihvatio obvezu pokretanja proizvodnje prije završetka sveobuhvatnog procesa restrukturiranja, te su u tu svrhu njegovi predstavnici imenovani u Upravu tog društva. Uz navedene mjere operativnog restrukturiranja, za nastavak poslovanja nužno je provesti  i financijsko restrukturiranje, i to prvenstveno u društvima Dioki d.d. i DINA-Petrokemija  d.d., koja će svoje planove financijskog restrukturiranja predložiti vjerovnicima čim za to  budu ispunjeni formalni preduvjeti, napominju iz Diokija.

Komentari (4)
Pogledajte sve

@ faust

Pa stvar je u tome da nisu radili.

Pa imate dionice firmi koje rade a trenutno su užasno precijenjene.

Npr. kada i Petrokemija ne bi radila tada bi gledajući potencijal dionica cijena trebala biti.

PTKM = 10 kn

DIOKI = 20 kn

S time da DIOKI zbog novog strateškog partnera ima puno ljepšu budućnost, nego nažalost PTKM.

A koji manipulatori (Vaše riječi)drže PTKM tako visoko, nemam pojma.

Rezultati rada Uprave su važni i vide se u izvještajima već godinama.

lp[emo_cool][emo_palacd]

to nije smanjenje nego novi gubitak!!!!
lani -226 milijuna kuna, ove godine NOVI gubitak od -183 milijuna kuna!!!zbirno -409 milijuna kuna gubitka!
a na ovu očajnu vijest manipulatori napumpaju cijenu ogromnih +13,62% [emo_palacd]

To se slažem. Petrokemija radi, pa vidi gubitka.

New Report

Close