Dioki – od velikih izvoznika do stečaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2013. u 19:08
Jadranka Kosor u posjeti Diokiju s Robertom Ježićem 2009. godine. Photo: Goran Kovacic/VLM/PIXSELL

Osnovna djelatnost Diokija je proizvodnja polimera i organskih petrokemikalija, a njegova povijest seže još u kraj pedesetih godina prošlog stoljeća, 1959. godinu kada je u Zagrebu osnovana Organsko kemijska industrija – OKI.

Dioki, tvrtka koja je nekoć bila jedan od vodećih hrvatskih izvoznika, odlazi u stečaj.

Vjerovnici Diokija nisu na današnjem ročištu prihvatili izmjenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke pa će se postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem obustaviti, što znači da Dioki ide u stečaj.

Osnovna djelatnost Diokija je proizvodnja polimera i organskih petrokemikalija, a njegova povijest seže još u kraj pedesetih godina prošlog stoljeća, 1959. godinu kada je u Zagrebu osnovana Organsko kemijska industrija – OKI.

Dioki je nastao udruživanjem društava INA-OKI, DINA-Petrokemije iz Omišlja i Inina postrojenja Etilen, a od kraja 1999. tvrtka posluje pod imenom Dioki.

U listopadu 2004. tvrtka je potpuno privatizirana, a većinski vlasnik postao je Dioki Holding AG sa sjedištem u Švicarskoj, odnosno vlasnik Diokija postaje poduzetnik Robert Ježić.

Dioki u nekoliko godina koje slijede izvozi gotovo 90 posto svoje proizvodnje, 2007. završava s ukupnim prihodom od 2,4 milijarde kuna, a šire se i djelatnosti grupe, pa primjerice 2008. godine Dioki grupa zapošljava 1.300 ljudi, dok ih danas ima samo oko 120.

Dioki je, naime, zapao u silne poslovne poteškoće i tijekom 2011. je, zbog poteškoća u odnosima s bankama i dobavljačima, posebice Inom i HEP-om, došao u situaciju da ne može uredno servisirati svoje obveze, dolazi do blokada računa, a pogoni prestaju s proizvodnjom.

Rješenja su tražena kroz vlasničko restrukturiranje te angažmanom strateškog partnera te je jedno vrijeme u ozbiljnim kombinacijama bio turski Caliskan, no to je propalo.

Krajem prosinca prošle godine, Dioki je predao zahtjev za pokretanje postupka predstečajna nagodbe, a u tom je prijedlogu naveo da su njegova ukupna dugovanja nešto veća od milijardu kuna.

Predstečajna nagodba otvorena je sredinom ožujka ove godine, a danas je okončana neuspjehom jer je većina vjerovnika odbacila plan restrukturiranja.

Plan restrukturiranja zasnivao se na ulasku strateškog partnera, Crodux plina, tvrtke u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka u Dioki i Dinu, a predviđao je i da se vjerovnici odreknu znatnog dijela potraživanja.

Što se tiče Dina Petrokemije, za koju su vjerovnici još ranije prihvatili predstečajnu nagodbu, predsjednik Uprave te tvrtke iz Omišlja Fabio Giacometti kazao je danas kako je postupak gotov i da će do utorka sa strateškim investitorom razraditi varijantu kako to odraditi bez Diokija.

Komentari (3)
Pogledajte sve


i to su poslovne novine, nijedne riječi o samom poslovanju, zašto je došlo do gubitaka, koje su greške napravljene, apsolutno ništa, kao da je poslovanje crna kutija a dobit i gubitak čisti rulet.

***čekaj bre, izabro si krivi dan, danas su svi mediji dobili lovu da belgijance zovu belgijci…a zadnja lova im je pala kad su genetski materijal nazivali genskim

i to su poslovne novine, nijedne riječi o samom poslovanju, zašto je došlo do gubitaka, koje su greške napravljene, apsolutno ništa, kao da je poslovanje crna kutija a dobit i gubitak čisti rulet.

tako to doista zamišljaju naši “ekonomisti” tj marksisti političke ekonomije, ali dovoljno su svjesni svoje nesposobnosti da se ne uzrujavaju čak ni kada taj njihov rulet uvijek završi teškim gubicima. nikad da se zapitaju kako to da stalno gube, i kako rade oni koji dobivaju. političko silovanje ekonomije uništilo je poslovni menadžement, većina onih koji su ostali na pozicijama menadžera samo su manekeni koji pojma nemaju ni o čemu.

zar se poslovne novine nisu mogle potruditi i naći JEDNU JEDINU stručnu osobu iz duge povijesti ovog giganta koja bi mogla bar naznačiti što se dogodilo s poslovanjem? zar se tako zarađuje plaća…

Da se ne bi pomislio da uprava društva nije dala sve od sebe da spasi Dioki najbolje govore samo neka od priznatih potraživanja, kojima se željelo “pomoći” prihvaćanju plana restrukturiranja:
ĆUF doo Omišalj 30.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
PIROS doo Omišalj, 371.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
KIJAC NEKRETNINE dd Omišalj, 184.000 kn prihoda u 2012., 0 zaposlenih, priznato 46.097.359,54 kn
NOVI LIST d.d., RIJEKA priznato 21.584.742,17 kn
RIJEČKI LIST d.o.o., RIJEKA, prinato 52.881.373,51 kn

cca 210.000.000,00 kn zasigurno postojećih potraživanja.

New Report

Close