Čakovečki mlinovi više neće sanirati gubitke svoje tvrtke koja ide u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 14. listopad 2021. u 12:41
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Na Trgovačkom sudu u Zadru za 24. studenog zakazano je ročište za ispitivanje pretpostavki za otvaranje stečaja nad zadarskom tvrtkom Vražap koja je u 100%-tnom vlasništvu Čakovečkih mlinova. Stečajni razlog je prema direktoru Vražapa prezaduženost “dužnik od 2011. kontinuirano posluje s gubitkom te nije u mogućnosti podmiriti kratkoročne i dugoročne obveze, a uz to nema vlastite imovine”.

Nad zadarskom tvrtkom Vražap, lokalnim pekarskim lancem u 100%-tnom vlasništvu Čakovečkih mlinova, nakon 24 godine postojanja, Trgovački sud u Zadru pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnoga postupka.

Čakovečki mlinovi o tome su izvijestili preko Zagrebačke burze, pritom još dodajući da je “donošenjem predmetne odluke nadležni sud uvažio prijedlog povezanog društva te je u tom smislu odredio ročište radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje i vođenje stečajnog postupka”.

Naime, kako se u rješenju TS-a navodi, ročište radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje i vođenje stečajnog postupka nad zadarskom tvrtkom zakazano je dan 24. studenog.

“Zastupnik po zakonu stečajnog dužnika Vražap je dostavio ovom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, navodeći da kod dužnika postoji stečajni razlog, i to prezaduženost, s obzirom na to da je imovina dužnika manja od postojećih obaveza. Taj zaključak obrazlaže tvrdnjama da dužnik od 2011. kontinuirano posluje s gubitkom te da nije u mogućnosti podmiriti kratkoročne i dugoročne obveze, a uz to nema vlastite imovine”, navodi se u sudskom obrazloženju.

Zadarska tvrtka osnovana 1998., tijekom svoje uspješne faze poslovanja zapošljavala je oko 80 radnika te je svoje proizvode na tržištu plasirala kroz prilično razgranatu distribucijsku mrežu na zadarskom području. No, kako proizilazi danas, problemi koji traju već duže – poslovanje je navodno godinama opterećeno minusima, imovina ne postoji te očito su se aktivnosti odvijale u najmu, po svemu sudeći svoju kulminaciju imaju u pandemijskim uvjetima, slikovito rečeno kao ‘mač’ koji vjerojatno prijeti glede vremenske neograničenosti poslovanje sličnim subjektima unutar grupacija, jer model stvaranja gubitaka koje vlasnik ‘krpa’ posve razumljivo više nije održiv.

Sposobnost društva da nastavi pod navedenom vremenskom pretpostavkom ovisi o trajnoj financijskoj potpori vlasnika, potvrđuje se u zadnjem izvješću neovisnog revizora Deloitte, odnosno za GFI-je Vražapa za 2020. u kojoj su ostvarili 7,3 mil kuna ukupnog prihoda (u 2019. više od 9 mil kn). U sklopu toga izdano je revizorsko mišljenje s rezervom, uz dodatno istaknuto pitanje koje je upravo povezano s navedenom vremenskom odrednicom poslovanja.

Revizor tako skreće pozornost na zabilježeni gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 2,79 milijuna kuna za godinu koja je završila 31. prosinca 2020. (preklani je, navodi, on iznosio 1,5 mil kn). Usto se navodi i da preneseni gubitak na kraju prošle godine iznosi 2,56 mil. kn (2109. on iznosi 1,06 mil kn). Nadalje, na kraju prošle godine kratkoročne obveze društva premašuju kratkotrajnu imovinu za 5,38 mil kn, dok se preklani radilo o negativnom saldu u iznosu od 2,68 mil kn.

“No, vlasnik je tijekom prethodnih razdoblja kao i 2020. pružao financijsku I operativnu potporu za neometeno poslovanje društva. U pismu potpore potvrdio je kako nema planove likvidirati društvo te da će nastaviti pružati financijsku i operativnu potporu idućih 12 mjeseci od dana izdavanja ovih financijskih izvještaja”, stoji u revizorskim bilješkama.

Međutim, to očito više nije moguće: odluka Uprave zadarske tvrtke čije poslovanje vodi direktor Oleg Hajnc u smislu podnesenog stečajnog prijedloga, koja je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je financijske izvještaje odobrio direktor društva, po svemu sudeći proizlazi iz odluke vlasnika koji više ne kani financirati gubitaško poslovanje svoje povezane tvrtke, za što će očekivano dioničari čakovečke kompanije imati sluha.

Komentirajte prvi

New Report

Close