Bez odgode primjene trošarina dovode se u pitanje radna mjesta

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2020. u 14:24
Photo: Borna Filic/PIXSELL

‘Povećanje trošarina na pića u vrijeme kriznog stanja u državi i zatvaranja svih uslužnih i ugostiteljskih objekata ne daje podršku poslodavcima.’., poručili su iz HUP-a čije priopćenje prenosimo u cjelosti.

Ovime će se godišnja izdvajanja dijela industrije pića za potrebe posebnog poreza povećati 70%! Bez odgode primjene trošarina dovode se u pitanje radna mjesta.

– Industrija pića suočava se s distribucijskim i opskrbnim padom kakav nije zabilježen još od vremena 2. svjetskog rata. Tvrtke koje posluju u Hrvatskoj ulažu velike napore kako bi održale poslovanje, proizvodnju i radna mjesta i uz otežane dobavne pravce te značajno sužene prodajne kanale i smanjenu potražnju.

„U vrijeme kada vlade diljem svijeta najavljuju značajne poticajne mjere i pakete za pomoć gospodarstvenicima, hrvatska Vlada uvodi, do sada nezabilježeno i iznimno visoko, povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića. Tako će se godišnje izdvajanje dijela industrije za potrebe posebnog poreza na bezalkoholna pića povećati i više od 70%. Takav rast troškova uz paralelan drastičan pad potrošnje uslijed zatvaranja uslužnih objekata, industrije pića neće moći kompenzirati.“ – izjavila je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

S druge strane, poljska vlada je 12. ožujka ove godine usvojila set poreznih mjera za pomoć gospodarstvu, među kojima je i odgoda primjene posebnog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima do najranije 2021. godine.

„Da bi se zaista sačuvala radna mjesta, što Vlada ističe kao prioritetni cilj, ključno je snižavati troškove i tražiti svaki prostor za rasterećenje gospodarstva. Nažalost, naša se industrija čak i u ovoj situaciji suočava s povećanjem troškova i porezne presije jer Vlada ne odustaje od povećanja i uvođenja novih poreza na bezalkoholna pića od 1. travnja.“ – dodaje Milka Kosanović.

„Odluka o povećanju poreza na alkoholna i bezalkoholna pića od 1. travnja dodatno će snažno negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo i industriju pića. Turistički i ugostiteljski sektor već su devastirani, a industrija pića s njima je snažno povezana. Industrija jakih alkoholnih pića koja se većinom sastoji od domaćih proizvođača, kroz HoReCa kanal koji je potpuno zatvoren ostvaruju više od 35% prodaje, a čak 41% prodaje u trgovinama ostvaruju u turistički najjačim mjesecima.“

I prije izbijanja pandemije koronavirusa upozoravali smo da su u Hrvatskoj troškovi poslovanja još uvijek visoki te da je ovako značajno povećanje trošarina dodatno destimulirajuće za poslovanje. Sada smo se suočili s izvanrednim okolnostima u kojima je, ako već nema smanjivanja postojećih troškova, najmanje što se može učiniti za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, zaustavljanje njihova povećavanja. Privremeno ukidanje trošarina i posebnog poreza je jedna od mjera koja bi značajno pomogla gospodarstvenicima da prebrode otežane uvjete poslovanja. Stoga apeliramo na Vladu i ovim putem da žurno korigira odluku o povećanju i uvođenju novih trošarina i primjenu odgodi do 1. siječnja 2021., poručili su iz HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close