Američki Springfield izdao Hellion, civilnu inačicu VHS-2

Autor: Večernji list , 19. siječanj 2022. u 22:00
Hellion je poluautomatska 5.56 mm izvedba slavnne jurišne puške VHS-2 koju proizvodi karlovački HS Produkt/Springfield Armory

Springfield ga i promovira kao verziju hrvatske puške koja je dokazana u borbi napominjući da su tu pušku hrvatske oružane snage koristile u zahtjevnim okruženjima diljem svijeta poput Iraka i Afrike.

S početkom 2022. u SAD-u su otvorena vrata hrvatskom “Nestašku”. Vijest se brzo prenosi među fanovima oružja od subote, kad je krenula kampanja Springfield Armoryja, koji tržištu predstavlja svoj Hellion (Nestaško).

Premda je riječ o poluautomatskoj pušci, koje se može legalno prodavati građanima u SAD-u, znalci će prepoznati da je nastao od uspješne hrvatske jurišne puške VHS-2. Springfield ga i promovira kao verziju hrvatske puške koja je dokazana u borbi napominjući da su tu pušku hrvatske oružane snage koristile u zahtjevnim okruženjima diljem svijeta poput Iraka i Afrike.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin ne skriva zadovoljstvo, jer od kad je objavljena vijest, zatrpan je pozivima. Potvrđuje da su sa Springfieldom projekt pripremali dvije godine, da su zadovoljene sve zakonske norme u SAD-u, te da se u Hellion ugrađuje i desetak dijelova proizvedenih u Americi.

Suradnja HS Produkta i Springfielda traje 20 godina, a počela je da su Amerikanci nakon godinu dana tajnog testiranja pištolja HS-2000 karlovačkom proizvođaču ponudili svoje ime i brand. Nakon nekoliko godina Springfield je na pištolje dodao i “Made in Croatia”, a i na Hellion je odmah ugravirano i “HS Produkt – Made in Croatia”.

Očekuje se dobra prodaja tisuća pušaka za samozaštitu i lov, po cijeni od 1999 USD. HS Produkt je dosad u SAD plasirao oko 6 milijuna XD pištolja u svim kalibrima i oni su standardno među najtraženijima. Prošla je godina bila rekordna za HS Produkt, s prihodom od oko milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close