Zvečevo ovisi o Vladi, Agrokoru i vijeću vjerovnika

Autor: Suzana Varošanec , 14. studeni 2017. u 07:41
Foto. Ivica Galović/PIXSELL

Požeškoj tvrtki treba oko 104 milijuna kuna tražbina za izglasavanje plana restrukturiranja.

Ročište za glasovanje o Planu restrukturiranja Zvečeva zakazano za 13. studenog jučer nije održano, nego je odgođeno na rok od 8 dana i to na zahtjev samog dužnika koji je iskoristio svoje zakonsko pravo nakon što su se stvari iznenada zakomplicirale u pogledu samog izglasavanja.

Naime, njegov najveći vjerovnik je koncern Agrokor u postupku izvanredne uprave bez kojeg nije moguće izglasati plan restrukturiranja Zvečeva, a kako se on nije uspio iskoordinirati, Zvečevo je zatražilo odgodu od 8 dana, pojašnjava predstečajni povjerenik Milan Nakić.  "Ovo nas je ipak iznenadilo. Očekivalo se da će Agrokor glasovati puno ranije, ali u koncernu su očito previranja i fokusirani su na svoje probleme.

No, očekuje se da će u roku od 8 dana izvanredni povjerenik Ante Ramljak pribaviti suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća", kaže Nakić dodajući kako ni za koga ne bilo dobro da ova nagodba ne prođe, dok bi od eventualne prodaje imovine opterećene hipotekama korist imale samo banke, njih četiri-pet koje su razlučni vjerovnici. Zvečevo je, kako ističe, jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Požegi, zapošljava više od 300 radnika, pa se i u kontekstu Vladinog plana za pomoć Slavoniji očekuje konkretizacija takvih najava kroz podršku Zvečevu.

U protekla tri mjeseca stvorena akumulacija iznosi oko 5 mil. kuna, a dvije  tvornice za čokoladu i pića dobro posluju. Neosigurane tražbine Zvečeva iznose oko 156 milijuna kuna, a prvi kriterij koji traži Stečajni zakon je postignut jer je natpolovična većina vjerovnika podržala plan.

Još se traži kumulativno i drugi uvjet da po financijskom iznosu plan podrži 2/3 tražbina, tj. oko 104 milijuna kuna tražbina potrebno je da bi se plan restrukturiranja izglasao, za što je bitna podrška koncerna Agrokor. S tim i vezi članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković navodi kako oko toga do sada nije kontaktirana te da će vijeće očito morati zauzeti stav. "Imam empatiju prema postupku u kojem je Zvečevo gdje su upitna radna mjesta", poručila je. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Đuro Marin Pucar “Stari” direktor Žvečeva će ponudit rješenja

Postoji li još koja banana države osim Hrvatske, u kojoj je moguće pogrešnim poslovnim odlukama, kao i svakakvim malverzacijam dovesti kompaniju do stečaja, i onda napraviti predstečajnu nagodbu u kojoj se 70% duga svih neosiguranih vjerovnika OTPISUJE, a da se pritom uopće ne dira u postojeće vlasništvo kompanije??? U svakoj iole NORMALNOJ zemlji se radi konverzija duga u kapital te se postojeći dioničari razvlaščuju. Imajući u vidu najveće vjerovnike kompanije, de facto je Agrokor ekonomski vlasnik Zvečeva te bi u sklopu predstečajne kompanije trebao preuzeti firmu; a u sklopu svoje nagodbe rješiti prodaju Zvečeva kako bi isplatio svoje vjerovnike.

Ne treba zaboraviti da je Zvečevo valjda jedina firma u Hrvatskoj koja je dužna Agrokoru (!?); draga novinarko i draga javnosti zapitajte se kako je to moguće i koliko je novca ovakvim oprezacijama izvučeno u korist onoga koji se ruga hrvatskoj javnosti iz Londona.

Da parodija bude potpuna, g. Ramljak, koji se u javnosti toliko voli prepucavati sa g. Todorićem, će upravo biti taj koji će svojim potpisom otpisati Zvečevu dug od preko 100 milijuna kuna i time de facto staviti točku na i priči o hrvatskom crony capitalizmu.

New Report

Close