Ugovor od 12 milijuna kuna: Hrvatski autostop-uređaj povećat će sigurnost u željezničkom prometu

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2017. u 13:09
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi.

U prostorijama tvrtke ALTPRO d.o.o. danas je potpisan Ugovor za nabavu opreme potrebne za sustav autostop-uređaja na vučnim vozilima u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 11.950.339 kn. Ugovor su potpisali Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza mr. sc. Željko Ukić i direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. Zvonimir Viduka, a Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).  

U sklopu zajma IBRD-a za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora, čiji je korisnik i HŽ Putnički prijevoz, financira se i obnova voznog parka radi poboljšanja njegove efikasnosti. Cjelokupni iznos zajma za HŽ Putnički prijevoz iznosi 43 milijuna eura.

S obzirom na izmjene Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava kojima je do 1. srpnja 2018. na sva vučna vozila trebaju biti ugrađeni autostop-uređaji, oprema će biti ugrađena na preostalih 48 vučnih vozila, odnosno 10 manevarskih lokomotiva serije 2 132, 28 dizel-motornih vlakova serije 7 122 i 10 dizel-motornih vlakova serije 7121.

Vrijednost Ugovora iznosi 11.950.339 kn (bez PDV-a), a Ugovorom je definirana sukcesivna isporuka. Za prvih 10 vozila oprema će biti nabavljena u roku od 30 dana, a rok za isporuku opreme za zadnje vozilo je 180 dana. Radove na ugradnji opreme obavljat će ovisno društvo HŽPP-a Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o.

Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi. Sustav za automatsku zaštitu i zaustavljanje vlaka AP AUTOSTOP otporan je na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju prilikom eksploatacije na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu LOW COST–HIGH TECH te je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima te jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.

„Veoma smo zadovoljni činjenicom da će ovaj visoko tehnološki hrvatski proizvod, nakon što smo ga uspješno plasirali na tržišta zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije ili Austrije, od sada doprinositi sigurnosti putnika i na hrvatskim željeznicama“, izjavio je tom prigodom Zvonimir Viduka, direktor tvrtke ALTPRO d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close