Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo

Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo

Konferencija “Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo” održat će se 24. svibnja 2022. s početkom u 10 sati u Sheraton Zagreb Hotelu (Ul. kneza Borne 2)

O događaju

Predstavnici građevinskog sektora u nadolazećem razdoblju očekuju znatne probleme. Do kraja 2022., kao i u idućoj godini, moraju računati s osjetnim teškoćama, što je posljedica zastoja iz pandemije, nedostatka građevnog materijala i novih kretanja uzrokovanih ratom u Ukrajini. Problemi i zapreke u građevini koji pogađaju cijeli stari kontinent više su nego vidljivi i u Hrvatskoj. Prema ispitivanju krovne udruge njemačkoga građevinarstva, 90 % građevinskih poduzetnika žali se na nagli porast cijena građevnog materijala, a 80 % na njegov nedostatak. Mnogi poduzetnici ne usude se sklapati nove poslove zbog nepredvidivog rasta cijena. S obzirom na to da se cijene objekata ugovaraju prije početka radova, pribojavaju se financijskih problema u slučaju porasta cijena materijala.
Slične strahove dijele i domaći građevinari, a posebice su vidljivi u trenucima kada bi Hrvatska trebala i morala iskoristiti europska sredstva koja nam stoje na raspolaganju.

Konferencija Poslovnog dnevnika ima cilj potaknuti javnu raspravu na temu budućnosti građevinskog sektora, uspoređivati politike za oporavak građevinskog sektora zemalja EU te promovirati sve uspješne mjere i poslovne inicijative koje se provode u sektoru.

Dionici građevinskog sektora zajedno s predstavnicima države i interesnih udruženja, uz pregled novih trendova i posebnih zakonskih izmjena, govorit će o velikim izazovima koji se nalaze pred nama, s posebnim naglaskom na inflatorne pritiske, problematiku radne snage, ali i obnovu nakon razornih potresa, koja gotovo da stoji na mjestu već dvije godine.

Preliminarni program
10:00 – 10:05
Uvodna obraćanja
10:05 – 10:25
Key note prezentacija: Odjeci Zelenog plana na hrvatski građevinski sektor
Dimitrios Athanasiou, Glavna uprava za energetiku, Europska komisija
10:25 – 10:35
Prezentacija - Pregled usvojenih posebnih uzanaca o građenju
Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore za promet i graditeljstvo
10:35 – 11:15
Panel diskusija 1 – U raljama inflacije
Rasprava o tome kako se nositi s rastom cijena građevnog materijala i rada, kako ugovarati poslove i predviđati troškove, kakva je sigurnost potrebna i tko je može osigurati kako se ne bi našli u stagnaciji gradnje, što raditi s već ugovorenim projektima, kako se smjernice Zelenog plana uklapaju u trenutačnu situaciju u sektoru, kako na krizu reagiraju druge članice Europske unije, kako osigurati financiranje i odgovoriti na tržišne potrebe, što nas očekuje u 2023. godini.

Predviđeni sudionici:

Nina Dražin Lovrec, predsjednica, Hrvatska komora inženjera građevinarstva
Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK za promet i graditeljstvo
11:15-11:30
Coffee break
11:30 – 11:40
Prezentacija – Fleksibilnost tržišta radne snage
Ana Jadrešin, HR Consultant, Manpower Grupa
11:40 – 12:40
Panel diskusija 2 – Izazovi radne snage
Rasprava o manjku radnika, uvozu radne snage, nedostatku stručnjaka, automatizaciji pojedinih poslova kao odgovoru na stanje na tržištu, trendovima u Europi i svijetu.

Predviđeni sudionici:

Dragutin Kamenski, direktor, Kamgrad
Danijel Risek, direktor, Hidroing
Stjepan Jagodin, direktor, Pinoy385
Ana Jadrešin, Manpower Grupa
12:40 – 13:30
Panel diskusija 3 – Obnova: prilike i izazovi
Rasprava o obnovi potresom pogođenih područja, ulozi države i Europske unije, razvojnim potencijalima, pitanju što se odradilo i kojom brzinom u posljednje dvije godine i kako ubrzati proces obnove, kako su nove svjetske krize utjecale na obnovu, na koji način angažirati što više domaćih resursa...

Predviđeni sudionici:

Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica, Predstavništvo Europske komisije
Mihaela Zamolo, Hrvatsko društvo za potresno inženjerstvo
Bojan Petković, country manager SEE, PlanRadar
Luka Krstulović, Odbor za zakonodavstvo, Hrvatska komora arhitekata
13:30
Kraj programa i ručak za sve sudionike
Epidemiološke mjere

Konferencija će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prijavi se
Fill out my online form.
Događanja i aktivnosti
Učitaj više

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close