Donošenje uzanci bio je ‘krvav’ posao, anketirano 1000 zainteresiranih

Autor: Darko Bičak , 25. svibanj 2022. u 11:48
Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK za promet i graditeljstvo/L. Stanzl/PIXSELL

Mirjana Čagalj iz HGK prezentirala ključan model poslovanja u građevinarstvu.

Model poslovanja u građevinarstvu – uzance, donijete su lani zajedničkim naporom Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, a uz suglasnost resornog Ministarstva graditeljstva.

Uzance govore o odnosima naručitelja i izvođača po pitanju izmjena ugovornih cijena i materijala te regulira u kojim okvirima i pod kojim uvjetima do odstupanja cijena može doći.

Radi se o važnoj regulativi jer je do kraja prošle godine važila uzanca donijeta još davne 1977. godine, a koja je do danas po gotovo svim kriterijima zastarjela, naglasila je Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore za promet i graditeljstvo, u svojoj prezentaciji “Pregled usvojenih posebnih uzanca o građenju na konferenciji “Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – građevinarstvo” koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika održala u utorak u Zagrebu.

Mirjana Čagalj pojasnila je da se radilo o složenom procesu koji je trajao gotovo četiri godine te je održano više od 45 sjednica i više od 20 javnih skupova, a anketirano je više od 1000 interesenata za tu temu.

1977.

godine izrađene su uzance koje su na snazi bile do 2021. kad su donesene nove

Obračun razlike u cijeni
“Do povećanja jedinične cijene može doći ako je izveo radove u roku, od davanja ponude do ispunjenja, bez utjecaja izvođača, ako se povećala cijena građevnih materijala na tržištu, narasla cijena rada i slično.

Za obračun razlike u cijeni primjenjuje se formula čiji polazni elementi mogu biti, primjerice, indeks elemenata i materijala u izgradnji, indeks prosječne bruto plaće u građevinarstvu ili pak cijena tekućih goriva i maziva”, precizirala je Čagalj.

Pojasnila je pritom kako bi se kod javnih nabava javni naručitelj već u prethodnom savjetovanju trebao odrediti hoće li primjenjivati Uzance sukladno Zakonu o javnim nabavama. To treba učiniti najkasnije do objave natječaja kako bi se tome prilagodili svi sudionici u sustavu javne nabave.

Prati se 150 materijala
Savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore za promet i graditeljstvo istakla je da upravo HGK vodi indeksaciju promjena cijena građevinskog materijala za 2020., 2021. i sad za 2022. godinu, a pritom prate cijene za čak 150 materijala te su po tom pitanju na usluzi naručiteljima i izvođačima.

Inače, Uzance (franc. usance i tal. usanza), su kodificirani trgovački običaji koji kao izvor trgovačkoga prava imaju prednost pred trgovačkim običajima. Kod nas upotrijebljena u množini koristi za nazivanje kodificiranih poslovnih običaja. Tada se u slučaju samo utvrđuje ono što u praksi već postoji.

U pisanom obliku ne bilježi se pojedini trgovački običaj, nego više njih koji međusobno čine neku cjelinu pa ih se po toj cjelini i naziva. Posebne uzance o građenju su prvi put su na ovom prostoru donijete 1977.

S obzirom na to da se običaji nisu se u značajnoj mjeri promijenili do danas, ove uzance i sada ugovaraju kao pravni izvor koji uređuje odnose između naručitelja i izvođača građevinskih radova. To je razvidno iz sadržaja procesne dokumentacije u sporovima pred sudovima.. 

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close