ZSE: Sve oči uprte u Agrokor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. prosinac 2013. u 13:39
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi posljednjeg radnog dana uoči božićnih blagdana trguje mirno, pri čemu Crobexi stagniraju, a nešto više pažnje privukle su dionice kompanija iz sastava Agrokora.

 Na Zagrebačkoj se burzi posljednjeg radnog dana uoči božićnih blagdana trguje mirno, pri čemu Crobexi stagniraju, a nešto više pažnje privukle su dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,15 posto, na 1.781 bodu, dok je Crobex10 oslabio 0,1 posto, na 993 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je oko 200 tisuća manje nego u petak u ovo doba.

„Promet je malen, što se i očekivalo, s obzirom da je ovaj tjedan zbog božićnih blagdana skraćen na samo dva radna dana. Najviše se, uobičajeno, trguje dionicama HT-a, te dionicama Adrisa i Jamnice“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet, oko milijun kuna, do podneva je ostvaren redovnim dionicama Adris grupe, pri čemu im je cijena porasla 1,5 posto, na 305 kuna.

Povlaštena dionica Adrisa, kojoj je prošloga tjedna cijena snažno porasla nakon odluke Vlade o prodaji Croatia osiguranja toj rovinjskoj tvrtki, pojeftinila je, pak, 1,5 posto, na 277 kuna.

Nakon prošlotjednog snažnog rasta, cijena dionice CO-a oslabila je danas 0,17 posto, na 7.091 kunu, uz mršav promet.

Dionicama HT-a do podneva je ostvaren promet od 760 tisuća kuna, pri čemu im je cijena ojačala 0,2 posto, na 176,70 kuna.

Nešto više pažnje privukle su danas i dionice tvrtki iz sastava Agrokora nakon obavijesti na burzi da je taj koncern s austrijskom VTB bankom sklopio ugovor o kreditu od 150 milijuna eura na rok od tri godine.

Cijena dionice Jamnice porasla je 3,3 posto, na 63.000 kuna, dok je dionica Zvijezde poskupila gotovo 6 posto, dosegnuvši 3.699 kuna.

Nakon što je prošloga tjedna porasla za otprilike 10 posto, cijena dionice Belja pala je danas 3 posto, na 55 kuna.

Nešto veći promet nego inače danas je ostvaren dionicama Podravke, oko 480 tisuća kuna, pri čemu im je cijena porasla 1,1 posto, na 255 kuna.

U petak je objavljeno da su Uprava i Nadzorni odbor Podravke donijeli odluku o gradnji dviju novih tvornica lijekova Belupa. Vrijednost ove investicija Belupa je oko 390 milijuna kuna u iduće tri godine, a očekuje se da će nova tvornica započeti s radom u prvom kvartalu 2017. godine.

I na svjetskim se burzama trguje mirno uoči božićnih blagdana. Oko 12 sati pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u plusu između 0,1 i 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close