ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2014. u 11:24
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nešto opreznije trgovanje, nakon prošlotjednog oporavka indeksa s najnižih razina u posljednjih 20 mjeseci, a investitori će pratiti i zbivanja na inozemnim tržištima, gdje su sredinom prošloga tjedna započele dobitonosne prodaje.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,2 posto, probivši se, nakon osam trgovinskih dana, ponovno iznad psihološki važne granice od 1.700 bodova. Trgovanje je u petak završio na 1.707 bodova. Istodobno je Crobex10 skočio 1,41 posto, na 965 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 66,8 milijuna kuna, što je otprilike 5,5 milijuna više nego u tjednu ranije. U blok transakcijama ostvareno je još 10,4 milijuna kuna, i to dionicama Leda 5,5 milijuna, a Podravke 4,9 milijuna kuna.

Ujedno, u OTC trgovanju dionicom Saponije ostvareno je 2,7 milijuna kuna prometa.

„Protekli tjedan na domaćem tržištu obilježila su pozitivan kretanja indeksa i solidna likvidnost, u prosjeku dnevno 15,3 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od oko 15 milijuna kuna, a cijena joj se oporavila 5,15 posto, na 149,66 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 6,9 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,65 posto, na 1.565 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od 6,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,15 posto, na 176,46 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se ističe dionica Petrokemije, čija je cijena skočila 15,5 posto, na 73,9 kuna. Po rastu cijene za 10,6 posto slijedi je dionica zatvorenog investicijskog fonda FIMA Proprius, a potom Tehnike, 4,5 posto.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene od 29,3 posto, na 26,50 kuna.

Znatniji gubitak zabilježile su i dionice RIZ Odašiljača, s padom cijene za 25,6 posto, Viadukta za 9,22 posto, Hotela Cavtat za 8,7 posto te Jamnice za 3,1 posto.

„Domaće tržište na početku tjedna vrlo vjerojatno će osluškivati zbivanja na inozemnim burzama. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti pojačana likvidnost, ili će se kupnje ipak smiriti. U svakom slučaju očekujem danas opreznije trgovanje“, kaže Špoljar.

A na Wall Streetu su protekloga tjedna indeksi skliznuli s rekordnih razina. Dow Jones indeks oslabio je 0,6 posto, na 16.491 bod, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 1.877 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 4.090 bodova.

„Na početku prošloga tjedna najvažniji svjetski burzovni indeksi dosegnuli su nove rekordne razine, no sredinom tjedne krenule su dobitonosne prodaje dionica, ponajviše kompanija s manjom tržišnom kapitalizacijom. Te prodaje potaknuli su makroekonomski pokazatelji, poput neočekivanog pada industrijske proizvodnje i povjerenja potrošača u SAD-u te usporeni rast maloprodaji“, navodi Špoljar, te dodaje da će i ovoga tjedna u fokusu investitora biti makroekonomski podaci.

Na azijskim je burzama novi tjedan počeo padom cijena dionica jer zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, dok je euro pod pritiskom jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

I na europskim se burzama danas očekuje oprezno trgovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close