ZSE: Crobexi započeli tjedan s minusom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2014. u 12:38
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon prošlotjednog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas oslabili pod pritiskom pada cijena većine dionica, pri čemu su najveće gubitnice dionice Dalekovoda i Đure Đaković Holdinga.

Nakon prošlotjednog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas oslabili pod pritiskom pada cijena većine dionica, pri čemu su najveće gubitnice dionice Dalekovoda i Đure Đaković Holdinga.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,96 posto, na 1.691 bodu, a Crobex10 0,52 posto, na 960 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 3 milijuna kuna, otprilike 1,2 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Nakon prošlotjednog rasta, na domaćem tržištu jutros se trguje oprezno, kao i na inozemnim burzama. U fokusu investitora su standardno likvidnija izdanja, a zasad nema važnijih korporativnih vijesti“, ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, 557.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 147,9 kuna.

S prometom od 415.000 kuna slijedi dionica Đure Đaković Holdinga. Cijena joj se spustila 0,37 posto, na 175,40 kune.

Najveća gubitnica danas je dionica Dalekovoda, čija je cijena potonula gotovo 19 posto, na 21,45 kuna.

Znatne gubitke bilježi i dionica Đure Đaković Holdinga, čija je cijena pala 11 posto, potom Petrokemije 9 posto i Viadukta 4,3 posto.

Među rijetkim dobitnicama ističe se, pak, dionica Ine, s rastom cijene za 2,5 posto, na 3.400 kuna.

I na azijskim je burzama većina indeksa danas oslabila, kao i na europskim tržištima, pri čemu je u fokusu investitora dionica AstraZenece.

„Azijske su burze započele tjedan oprezno pod utjecajem pada cijena nekretnina u Kini te straha od usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Na europskim burzama po padu cijene predvodi dionica AstraZenece nakon odbijanja ponude za preuzimanje od strane Pfizera“, navodi Medić.

Nakon što je taj britanski farmaceutski div odbio ponudu za preuzimanje od strane američkog Pfizera, ukupno vrijednu 118 milijardi dolara, cijena njegove dionice potonula je jutros više od 12 posto.

Među daljnjim mogućim smjernicama tržišta, Nikolina Medić ističe da se u srijedu očekuje podatak o trgovini na malo u travnju u Velikoj Britaniji, u četvrtak o PMI indeksu proizvodnje i usluga u eurozoni, Njemačkoj i Francuskoj u svibnju, dok će u petak biti objavljen podatak o prodaji novih kuća u travnju te IFO indeks poslovne klime u svibnju u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close