Zasad se čini da Crobexi nemaju snage za održiviji ras

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2014. u 12:51
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Zahvaljujući većem interesu investitora za blue-chip izdanja, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su se tjedna odmaknuli od najnižih razina u posljednjih 20 mjeseci, a u idućim danima ostaje za vidjeti hoće li imati snage i za održiviji rast.

Zahvaljujući većem interesu investitora za blue-chip izdanja, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su se tjedna odmaknuli od najnižih razina u posljednjih 20 mjeseci, a u idućim danima ostaje za vidjeti hoće li imati snage i za održiviji rast.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,2 posto, probivši se nakon osam trgovinskih dana ponovno iznad psihološki važne granice od 1.700 bodova. Trgovanje je u petak završio na 1.707 bodova.

Istodobno je Crobex10 skočio 1,41 posto, na 965 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 66,8 milijuna kuna, što je otprilike 5,5 milijuna više nego u tjednu ranije. U blok transakcijama ostvareno je još 10,4 milijuna kuna, i to dionicama Leda 5,5 milijuna, a Podravke 4,9 milijuna kuna.

„Od sredine protekloga tjedna Crobex indeksi prekinuli su negativni niz, završivši tjedan s dobitkom. Unatoč tomu što je tjedan bio siromašan korporativnim objavama, burzovni promet je bio pojačan, zbog većeg interesa investitora za dionice, uglavnom blue-chip izdanja“, ističe Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najlikvidnija je, uobičajeno, bila dionica HT-a, s prometom od oko 15 milijuna kuna. Nakon što joj je u tjednu ranije, pod pritiskom nastupa ex-dividend datea, cijena dotaknula nove povijesno najniže razine, protekloga se tjedna oporavila 5,15 posto, na 149,66 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 6,9 milijuna kuna prometa i padom cijene za 0,65 posto, na 1.565 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od 6,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,15 posto, na 176,46 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se ističe dionica Petrokemije, čija je cijena skočila 15,5 posto, na 73,9 kuna.

Po rastu cijene za 10,6 posto slijedi je dionica zatvorenog investicijskog fonda FIMA Proprius, a znatniji rast cijene bilježe i dionice Arenaturista, za 4,47 posto, te Podravke, za 3,66 posto.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Đuro Đaković Holdinga, s padom cijene od 29,3 posto, na 26,50 kuna.

Sindikat metalaca Hrvatske izrazio je nezadovoljstvo poslovnim rezultatima i načinom na koji su kompaniju vodili Uprava i Nadzorni odbor, imenovani od strane Vlade prije dvije godine, te su najavili "sve oblike sindikalnih akcija radi očuvanja radnih mjesta". Na te je prozivke reagirao predsjednik Uprave Đure Đaković Holdinga Vladimir Kovačević, kazavši da je Uprava osigurala stabilan novčani tijek, tako da su isplate plaća osigurane.

Znatniji gubitak zabilježile su i dionice RIZ Odašiljača, s padom cijene za 25,6 posto, te Viadukta, za 9,22 posto.

„Teško je reći hoće li se idućih dana nastaviti ovaj pozitivan sentiment. Zasad se čini da Crobexi nemaju snage za održiviji rast, pogotovo nakon poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje koji su bili loši, dok makroekonomski pokazatelji, iako se oporavljaju, još ne upućuju na ozbiljniji gospodarski oporavak“, ocjenjuje Mažurin.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close