Za lakše povećanje kapitala uvode se EU prospekti za oporavak

Autor: Jadranka Dozan , 13. svibanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kako je prepoznata potreba MSP-ova za svježim kapitalom, rasterećenje će olakšati pristup tržištu kapitala i omogućiti alternativni pristup kapitalu.

Vlada je jučer prihvatila nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala kojim se u domaće zakonodavstvo, uz ostalo, prenose regulatorna rasterećenja iz europskog paketa oporavka u segmentu tržišta kapitala (Capital Markets Recovery Package, CMRP).

To, primjerice, uključuje uvođenje novog, kraćeg prospekta, tzv. prospekta EU-a za oporavak, uz koji će se pružiti prilika izdavateljima za povećanje kapitala do čak 150% u narednih godinu dana. Kako objašnjavaju u Hanfi, u tu će se svrhu mijenjati i zahtjevi o minimalnim informacijama koje prospekt za oporavak mora sadržavati za donošenje investicijskih odluka.

Kako je prepoznata potreba MSP-ova za svježim kapitalom, rasterećenje će olakšati pristup tržištu kapitala i omogućiti alternativni pristup kapitalu, kažu.

S obzirom na različitu rizičnost kreditnih institucija i investicijskih društava za koja su se prema (do)sadašnjim odredbama primjenjivala ista pravila, po novom se propisuje jedinstveni inicijalni kapital investicijskih društava u ovisnosti o investicijskim uslugama i aktivnostima koje obavljaju.

Ono što je važno, u odnosu na trenutno važeći zakon to ne bi trebalo implicirati potrebu povećanja inicijalnog kapitala. U cilju zaštite malih dioničara, pak, dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta.

Iznos pravične naknade i od revizora potvrđeni elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice izdavatelj će ubuduće morati u cijelosti učiniti dostupnim svim dioničarima i objaviti najkasnije pet dana prije dana glavne skupštine na kojoj se odlučuje o povlačenju.

Nadalje, u okviru jačanja zaštite korisnika investicijskih usluga predlaže se obveza registracije za promociju financijskih usluga za sve koji izravno komuniciraju s potencijalnim klijentima. Jednake uvjete za pravo na promotivne aktivnosti osim samog investicijskog društva i vezanog zastupnika, ubuduće će imati i tržišni posrednici.

Uza sve, za izdavatelje se po novom ukida obveza godišnjih objava podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica jer se u praksi pokazalo da se s time nije postizala dodatna transparentnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close