‘U zlato je zanimljivo ulagati, ali srebro je još zanimljivije’

Autor: Tin Bašić , 12. travanj 2012. u 22:00

U posljednjih 10 godina srebro, odnosno indeksi derivirani iz tog metala bilježe veći rast u odnosu na zlato, tvrdi savjetnik Pravica

Ulagati u zlato je zanimljivo, ali srebro je još zanimljivije, smatra Bojan Pravica, međunarodni imovinski savjetnik, koji će 17. travnja sudjelovati na okruglom stolu Prve konferencije o ulaganju u plemenite kovine. Na konferenciji namijenjenoj velikim investitorima, financijskim institucijama, ali i pojedincima pokušat će se skrenuti pozornost na atraktivnost investiranja u plemenite i strateške kovine. Bojan Pravica nadalje pojašnjava da postoji nekoliko razloga zašto je isplativije ulagati u srebro nego u zlato. U posljednjih deset godina, ističe, srebro, odnosno indeksi koji su derivirani iz toga plemenitog metala u odnosu na zlato bilježe veći rast.

Sve ga je manje
Tezu da je srebro bolje od zlata, Pravica potkrepljuje dosadašnjim analizama koje, kaže, ukazuju na to da će cijena srebra u idućim godinama bilježiti rast zbog vrlo jednostavnog razloga – ima ga sve manje. “U principu srebro se stalno upotrebljava. U industriji je, primjerice, registrirano više od 1300 patenata u kojima se taj metal koristi jer srebro kao metal ima najbolja svojstva u usporedbi s drugim metalima. Također srebro je jeftino i teško ga se reciklira jer se to ne isplati”, objašnjava Pravica. Potražnja za srebrom, nastavlja, zato je sve veća, a čini se kako bi taj plemeniti metal mogao biti još traženiji. Naime, kako tvrdi Pravica, skok potražnje mogla bi uzrokovati i talijanska banka UniCredit. “U idućih četiri do pet godina banka UniCredit na tržište će plasirati poseban čip koji će biti sastavni dio gotovo svih njezinih proizvoda. Za izradu čipa bit će potrebne velike količine srebra, a predviđa se gotovo dvostruko više nego što danas koristi. Pitanje je kako će i gdje nabavljati taj metal”, kaže Pravica ističući da je to jedan od razloga zašto je srebro najzanimljivija investicija za budućnost.

Sporno tiskanje novca
Također napominje kako je svjetski financijski sustav nestabilan te da središnje banke različite krize, bilo da su nekretninske, dužničke ili pak neke treće, pokušavaju rješavati tiskanjem novca. “Novac se tiska bez pokrića i poznato je da, ako je previše novca u optjecaju, postoji realna opasnost pada njegove vrijednosti, što znači i pad kupovne moći. Svima je poznato kako je to bilo s prijašnjom valutom u Hrvatskoj – dinarom. A ni euro u principu nije potpuno stabilan jer je u posljednjih gotovo deset godina na gubitku kada je riječ o kupovnoj moći”, objašnjava Pravica. Stoga predlaže investitorima da tijekom ulaganja diverzificiraju portfelj, a unutar toga 20 posto ulože u plemenite metale.

Omjer ulaganja
“Od dijela portfelja usmjerenog u metale preporučujemo investiranje 85 posto u srebro i 25 posto u zlato”, kaže Pravica smatrajući da će srebro postati ono što je dosad bilo zlato. Iz Elementum Internationala, koji je organizator konferencije o ulaganju u plemenite kovine, poručuju kako žele ukazati na to da se gospodarska situacija u Hrvatskoj ubrzano mijenja te da je još premalo informacija u području ulaganja u zlato, srebro i druge plemenite i strateške metale. Pritom je najveći problem u tome što se u Hrvatskoj ne može ulagati u ovu vrstu metala jer ne postoji organizirano tržište roba.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nova neka matematika na poslovnom, kvantna, 85+25=100.

New Report

Close