U dokap Petrokemije bi i Ina, HEP, mirovinci, Poljaci…

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 25. rujan 2017. u 22:01
Kutinskoj tvrtki treba najmanje 450 mil. kuna/Nikola Čutuk/PIXSELL

Stiglo je 11 ponuda za udjel u vlasništvu, cilj je da financijske institucije i tvrtke realnog sektora ulože zajedno.

U Petrokemiju je prošlog petka stiglo, doznajemo, 11 ponuda potencijalnih ulagača za predstojeću dokapitalizaciju kompanije.

Na Zagrebačkoj burzi Petrokemija je u ponedjeljak objavila samo da je stiglo 'nekoliko ponuda', no još u petak u Varšavi poljski Azoty objavio je da je službeno predao ponudu, a isto nam je potvrđeno i iz Ine. "Ina je pisanim putem iskazala interes za udio u vlasništvu Petrokemije, a za podnošenje obvezujuće ponude potrebno je prethodno postići dogovor oko otvorenih pitanja", kažu u Ini.

 Neslužbeno se doznaje da su isto učinili domaći PPD, Janaf, HEP, mirovinski fondovi, austrijski Borealis, EBRD i navodno IFC, dio Svjetske banke. Riječ je o kombinaciji financijskih institucija i onih iz realnog sektora, a upravo će se takva kombinacija i formirati kada će se ići u predviđenu dokapitalizaciju od najmanje 450 milijuna kuna. Primjerice, mirovinski fondovi nikako ne bi sami išli, nego s ulagačem iz realnog sektora.

Plan je da se povećanje kapitala obavi do kraja godine, no prije toga potrebno je održati dvije skupštine. Na izvanrednoj u listopadu donijet će se odluka o smanjenju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića kumuliranih gubitaka od 339,3 milijuna kuna. Nakon toga sazvat će se nova skupština na kojoj se mora potvrditi i dokapitalizacija. Temeljni kapital bi se smanjio na 42,9 milijuna kn. Državi bi ostalo 25 posto plus jedna dionica, vjerojatno tako da državne tvrtke dobiju taj udjel. Načelno se razgovara i o formiranju koncerna koji bi ušao u tvrtku.

Komentirajte prvi

New Report

Close