Domaća turistička kompanija umjesto 90 dijeli 200 kuna dividende, ali nisu svi zadovoljni

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2022. u 07:00
U zadržanu dobit raspoređuje se 5,14 milijuna kuna/T. Miletić/PIXSELL

Zadarski hotelijer na prijedlog najvećeg dioničara ipak prepušta veći dio dobiti investitorima.

Dioničari Turisthotela ipak će dobiti značajno veću dividendu od prvotno predložene, ali to ne znači da su svi zadovoljni.

Kako su jučer priopćili iz te turističke kompanije, na skupštini dioničara održanoj u ponedjeljak izglasana je odluka da se od lanjske dobiti od 77,85 milijuna kuna za isplatu dividende izdvoji 72,7 milijuna kuna.

Drugim riječima, dividenda iznosi 200 kuna po dionici. U zadržanu dobit raspoređuje se 5,14 milijuna kuna.

Dio nezadovoljnih
Prvotni je prijedlog Uprave bio da se za dividendu izdvoji 32,7 milijuna kuna što bi dalo 90 kuna po dionici. Kako neslužbeno doznajemo, odluka o isplati 200 kuna po dionici posljedica je protuprijedloga koji je na samoj skupštini dao najveći pojedinačni dioničar Frane Skoblar koji u zadarskom hotelijeru drži 11,8 posto udjela.

Kako doznajemo, Skoblar – ujedno i predsjednik Nadzornog odbora – nije detaljnije pojasnio svoj prijedlog. Međutim, dobar dio dioničara to nije zadovoljilo. Kako stoji u objavljenom izvješću sa skupštine, za Skoblarov prijedlog glasalo je njih 55,2 posto, a protiv 35,7 posto. Suzdržano je bilo 9 posto. Podsjetimo, što se tiče dividende, prije skupštine objavljena su tri protuprijedloga.

Dioničar Krste Čveljo zatražio je isplatu 180 kuna iz lanjske dobiti te još 120 kuna izvanredne dividende iz zadržane dobiti prethodnih godina. Mirovinac PBZ/CO – čiji fondovi kategorije A i B zajedno drže 20.706 dionica, odnosno oko 5,5 posto – predložili su isplatu 214 kuna redovne te 86 kuna izvanredne dividende.

Najveći iznos od ukupno 400 kuna dividende predložila je zagrebačka tvrtka Liberum Arbitrium u vlasništvu investitora i jednog od veterana domaće burze Hrvoja Fajdetića.

72,7

milijuna kuna izdvojit će Turisthotel za isplatu ovogodišnje dividende

Uprava tvrdi da nema prodaje
Kako doznajemo, koplja su se lomila i oko promjene statuta kojim se Upravi kompanije daje ovlast za dokapitalizaciju izdavanjem novih dionica. Time bi se temeljni kapital od 212,7 milijuna kuna povećao za najviše 106,3 milijuna kuna.

Kako se može čuti u dioničarskim kuloarima, najviše nejasnoća izazvala je odredba prema kojoj je Uprava ovlaštena izdavati dionice “za uloge u novcu, stvarima i pravima”.

Dio dioničara posumnjao je da se tima otvaraju vrata ulasku u dioničarsku strukturu neke od velikih turističkih kompanija, primjerice Valamara, koji bi umjesto novca uložili dio svoje imovine.

Da zajednički jezik nije pronađen svjedoči i informacija da odluka o promjeni statuta na kraju nije donijeta. To i ne čudi jer eventualna dokapitalizacija otvara pitanje vlasničkog preslagivanja u Turisthotelu koji je pretežito u rukama malih dioničara, ponajviše sa zadarskog područja.

Kako je u srpnju pisao Poslovni dnevnik, u financijskim krugovima se govori kako se priprema prodaja većinskog udjela kompanije, a u krugu interesanata spominje se uz Valamar i pulska Arena Hospitality Group te zadarski brodar Tankerska plovidba.

Uprava je na skupštini dioničara demantirala te tvrdnje, a za prodaju nije zainteresiran ni Frane Skoblar. Međutim, iz dioničarskih se krugova može čuti kako dobar dio dioničara, među kojima i neki iz vodećih 10, ne bi imao ništa protiv prodaje za dobru ponudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close