Trezor sve puniji, čeka se odgovor tržišta

Autor: Suzana Varošanec , 27. studeni 2018. u 22:01
Predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin/Borna Filić/PIXSELL

Valamar nakon sezone ima visoku likvidnost pa dio gotovine namjerava iskoristiti za stjecanje vlastitih dionica.

U posljednjem periodu je bilo dosta pritiska na korekciju cijena dionica globalno te se dio tog trenda prelio i na domaće tržište kapitala, tako da tržišni trendovi koji utječu na kretanje cijene dionice ne moraju uvijek nužno biti korelirani s fundamentima pojedinih društava čijim dionicama se trguje.

Ističu to analitičari RBA u osvrtu na kretanja dionice Valamar Riviere te navode da na očekivanja investitora mogu utjecati i drugi čimbenici kao što su likvidnost tržišta te očekivanje o kratkoročnom kretanju cijene dionice. Riječ je o jednoj od najlikvidnijih dionica hrvatskog dioničkog tržišta, zanimljivoj i zato što se tržišni trendovi na najlikvidnijim dionicama najviše ističu.

No, u posljednje vrijeme plijeni zbog intenzivnije kupnje trezora, naročito jer lani društvo uopće nije stjecalo vlastite dionice, iako za to od 2014. ima uporište u odluci dioničke skupštine.  U tijeku jačanja trezora, svoj ulagateljski portfelj s Valamarovom dionicom ovih dana 'podebljao' je i predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin, a istodobno i član Uprave Marko Čižmek. Stoga u fokus dolaze faktori koji utječu na ove odluke, uz pitanja koje se tiču kretanja dionice.

Kupovina paketa dionica od dva člana Uprave Valamara  može dati signal da vodeći ljudi u kompaniji misle da je cijena dionice na najnižoj mogućoj razini, tvrde iz RBA, odnosno da "oni smatraju da dionica ima veću fundamentalnu vrijednost i stoga kupuju dionice kako bi ostvarili zaradu kada kasnije svoje portfelje unovče po višim cijenama". 

Otkup vlastitih dionica, pak, obično podržava cijenu dionice, no u slučaju pritiska cijene prema dolje, kao što je kod Valamara bilo viđeno u prošlom tjednu, navode da nastavak kretanja cijene može ovisiti o očekivanjima investitora o budućem kratkoročnom kretanju cijene. Ukratko, naše dioničko tržište karakteriziraju većinom lokalni investitori – između ostalih i UCITS fondovi, za koje i pojašnjavaju da smanjuju svoje pozicije u pojedinim dionicama kojima cijena pada kako bi smanjili mogućnost gubitka na tim pozicijama.

Tako je u danima kad poraste likvidnost, dio trgovanja pojedinom vrijednosnicom čisto zauzimanje pozicija investitora, a dio trgovanja se odnosi na investitore koji reagiraju na promjene u tržišnim cijenama. "Kod Valamara je jedna od stvari koja ima utjecaj na kretanje cijene dionice također očekivanje o otkupu vlastitih dionica od strane društva. Trenutak otkupa veće količine trezorskih dionica je kod turističkog društva kao što je Valamar povezan s cikličnošću poslovanja te specifičnosti hrvatskog turizma, kod kojeg se većina prihoda poslovanja u godini realizira u srpnju i kolovozu.

Tako da Valamar Riviera trenutno raspolaže velikim količinama gotovine, a dio trenutno namjerava iskoristiti za otkup vlastitih dionica", navode. Količinom vlastitih dionica koje društvo ima, dodaju, utječe se na pokazatelj zarade po dionici, jedan od najvažnijih pokazatelja za svakog pojedinog dioničara.

Na kraju 2017. Valamar je u trezoru držao oko 1,8 milijuna vlastitih dionica, ili 1,42% temeljnog kapitala. Saldo je to nakon otpuštanja oko 62,58 tisuća vlastitih dionica radi isplate dividende. Danas ih ima nešto više od 2,6 milijuna, što je 2,0936% u odnosu na kraj 2017. povećanje iznosi oko 45%, ali je bitno ispod razina koje bi bile indikativne. Zadnja cijena iznosi 34,90 kn, uz pad od 1,97%.

Komentirajte prvi

New Report

Close