Teslina dionica i treći put u godinu dana našla se na velikoj rasprodaji

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2021. u 10:39
Elon Musk, izvršni direktor Tesle dao je ulagačima tijekom vikenda novi razlog za prodaju/REUTERS

Nedavni uspon imao je temelj u očekivanju da će kompanija brzo i profitabilno povećati proizvodnju automobila.

U samo godinu dana vrijednost Teslinih dionica po treći je put pala više od 30 posto, no analitičari smatraju kako u slučaju tog proizvođača električnih vozila to nije razlog za uzbunu.

Kako piše Reuters, u odnosu na rekordnu cijenu postignutu u siječnju od 883 dolara, vrijednost Tesle na burzi pala je više od 35 posto. U ponedjeljak se cijena zaustavila na 563 dolara.

Iza Facebooka

U odnosu na 26. siječanj kada je tržišna kapitalizacija dosegla 550 milijardi dolara, zabrinutost investitora zbog rastućih prinosa na obveznice – što bi teoretski moglo poskupiti troškove zaduživanja tehnoloških kompanija – srezala je vrijednost kompanije za gotovo 300 milijardi dolara.

Time se Tesla po vrijednosti našao iza Facebooka kojeg je nadmašio u prosincu prošle godine kada je uvršten u sastav indeksa S&P 500. Inače, tehnološke i ostale brzorastuće dionice pod velikim su pritiskom još od 12. veljače kada je tehnološki burzovni indeks Nasdaq zabilježio svoju rekordnu vrijednost.

Od tada je Nasdaq u silaznom trendu, a u ponedjeljak je i službeno zagazio u područje korekcije s obzirom da je oslabio više od 10 posto u odnosu na rekordnu vrijednost. Ipak, Teslina dionica tone dublje od ostalih tehnoloških divova.

300

milijardi dolara smanjena je tržišna kapitalizacija Tesle od kraja siječnja

Naime, dok vrijednosnica kompanije Elona Muska bilježi više od 30 posto pada, Apple je od 12. veljače u minusu od 14 posto, Amazon malo manje od 10 posto, a Microsoft 7 posto. Najslabije je recentni burzovni potres osjetio Facebook – izgubio je manje od 6 posto vrijednosti.

Američki analitičari tumače kako je nedavni uspon Tesline dionice imao temelj u očekivanjima da će kompanija brzo i profitabilno povećati proizvodnju automobila. Međutim, čvrstih dokaza da Tesla ide u tom smjeru za sada nema.

Štoviše, pad cijene dionice početkom ovoga tjedna izazvao je tvit Elona Muska u subotu u kojem tvrdi da će početak proizvodnje kamioneta Cybertruck vjerojatno biti objavljen u drugom tromjesečju. Inače, Cybertruck je predstavljen još 2019. godine.

Najvolatilnija među velikima

Kao najvolatilnija dionica među velikim američkim kompanijama, Tesla od početka 2020. bilježi već treću veliku rasprodaju. Tijekom ožujka i travnja prošle godine cijena je potonula 60 posto, nakon što je proglašenje pandemije koronavirusa šokiralo svijet.

Nakon što se tijekom ljeta oporavila, pa u kolovozu dosegla novu rekordnu cijenu, ponovno je počela ponirati izgubivši 33 posto vrijednosti. Krajem godine započeo je novi ciklus meteorskog rasta koji je vrhunac dosegnuo krajem siječnja.

Ipak, ulagačima koji su dionicu kupili prije šest mjeseci ulaganje se još uvijek sasvim solidno isplati. Naime, recentni pad smanjio je šestomjesečni prinos na još uvijek iznimno dobrih 43 posto.

Analitičari ukazuju i na još jednu zanimljivu pojavu u vezi ove vrijednosnice. Teslina dionica počela je ponirati nakon 8. veljače kada je kompanija objavila da je kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara.

Zanimljivo je da cijena Tesline dionice pada dok je vrijednost bitcoina u tom razdoblju porasla za 10 posto. Prema Reutersovim izračunima, Teslino ulaganje u najpopularniju kriptovalutu trenutno bi moglo vrijediti oko 1,7 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close