Tehnološki sektor potaknuo skok cijena na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2015. u 11:10
Foto: Thinkstock

Nakon niza dobrih izvješća kompanija, analitičari su poboljšali procjene poslovanja, premda i dalje očekuju pad zarada.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi snažno skočili, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških divova.

Dow Jones skočio je 157 bodova, ili 0,90 posto, na 17.646 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,10 posto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 2,27 posto, na 5.031 bod.

Snažan skok tih indeksa ponajviše se zahvaljuje znatno boljim nego što se očekivalo tromjesečnim poslovnim rezultatima Microsofta, Amazona i Alphabeta, nove holding kompanije Googlea, pa je S&P indeks tehnološkog sektora jučer predvodio po dobicima, s rastom od 3 posto.

Pritom je cijena Microsofta skočila više od 10 posto, dok su dionice Amazona i Alphabeta poskupile više od 5,5 posto.

"Tržište su pokrenuli dobri poslovni rezultati, koji bi mogli navesti investitore da ponovno procjene kakva će biti sezona objava poslovnih izvješća", kaže Giri Cheruki, trgovac u tvrtki OakBrook Investments.

Nakon niza dobrih izvješća kompanija, analitičari su poboljšali procjene poslovanja, premda i dalje očekuju pad zarada.

U novoj anketi Reutersa procjenjuje se da su u trećem tromjesečju zarade kompanija bile 2,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok se još početkom ovoga tjedna očekivao pad zarada za 4 posto.

Pad zarada kompanija očekuje se zbog visokog tečaja dolara, što šteti poslovanju američkih multinacionalnih kompanija u inozemstvu, i slabosti potražnje zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

"Američkim kompanijama koje su znatno izložene na inozemnim tržištima tečaj dolara ne ide u prilog, no osim toga čini se da im ide dobro", kaže Giri Cheruki.

Pozitivno je na tržište jučer utjecalo i neočekivano smanjenje kamatnih stopa u Kini, već šesti puta od studenoga prošle godine.

Tamošnja središnja banka smanjila je ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na 4,35 posto, a ponovno je smanjila i stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi potaknula kreditiranje i rast gospodarstva.

Odluka kineskih monetarnih vlasti došla je samo dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) poručila da bi mogla produžiti program otkupa državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i inflacije.

To znači da vodeće središnje banke u svijetu ostaju predane labavoj monetarnoj politici jer se krajem ovoga mjeseca očekuju i dodatne poticajne mjere u Japanu, dok će američki Fed najvjerojatnije povećanje kamata odgoditi do iduće godine.

Zahvaljujući svemu tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 2,5 posto, dok je S&P 500 skočio 2,1, a Nasdaq indeks 3 posto.

Nakon oštrog pada u trećem tromjesečju, zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, S&P 500 indeks skočio je od početka listopada više od 7 posto, pa je nadoknadio sve gubitke u ovoj godini. Sada je u odnosu na početak godine u plusu 0,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,06 posto, na 6.444 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,88 posto, na 10.794 boda, a pariški CAC 2,53 posto, na 4.923 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close