Švicarska burza kroz Madrid traži izlaz na europsko tržište

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2019. u 22:00
Burzovna vrijednost španjolske burze malo iznad dvije milijarde eura/REUTERS

Analitičari smatraju da bi kupnja BME-a omogućila Švicarcima ponudu namire i poravnanja dionica iz EU.

Koliko je konsolidacija europskih burzi "vruće pitanje", svjedoči i rat ponudama za jednu od najmanjih europskih tržišta kapitala, burze u Madridu.

Međutim, to je jedno od rijetkih tržišta u Europi kojemu vlasnik nije netko od velikih globalnih burzovnih operatera, a u ponedjeljak su švicarski SIX i paneuropski operater Euronext objavili da žele Bolsas y Mercados Espanoles (BME).

Tajnoviti Euronext 
SIX je ponudio 34 eura po dionici što bi značilo da tržište vrijedi 2,84 milijarde eura. To je dobrih 34 posto više od BME-ove burzovne kapitalizacije koja iznosi malo više od dvije milijarde eura. Oko podneva cijena BME-ovih dionica skočila je za 37 posto na 34,7 eura što sugerira da investitori vjeruju u nadmetanje dva ponuđača. Euronext, pak, ne otkriva koliko je spreman ponuditi.

Nakon pobjede u bitkama za burze u Dublinu i Oslu gdje se za potonju natjecao s američkim Nasdaqom, europski je operater objavio kako razgovara s vodstvom BME-a oko potencijalne ponude. Prvi čovjek švicarske burze Jos Dijsselhof izjavio je u ponedjeljak kako je SIX-ova ponuda "vrlo usmjerena" na rast prihoda oba tržišta te kako nema veze s trenutnim sporom Švicarske i Europske unije oko pristupa dioničkom tržištu.

 

2,8 mlrd.

eura nudi SIX za Bolsas y Mercados Espanoles, što je premija od 34 posto

Podsjetimo, nakon što su prošloga ljeta propali pregovori između Bruxellesa i Berna o ekonomskom sporazumu, ukinut je pristup švicarskim brokerima na europskim burzama. Kako je Švicarska odmah uzvratila, dionicama švicarskih kompanija može se trgovati samo na burzi u Zürichu. "SIX i BME imaju ključnu ulogu u trenutnoj financijskoj konsolidaciji", istaknuo je Dijsselhof, a prenosi Reuters.

Preuzimanje BME-a neće dramatično izmijeniti europsko burzovno okruženje, ali bi se moglo pozitivno odraziti na poslovanje oba ponuđača. Prema mišljenju analitičara američke banke Citi, SIX je fokusiran na švicarsko tržište te bi mu kupnja BME-a pružila bazu unutar Europske unije, a grupu lansirala na treće mjesto po prihodima i dobiti, iza Londonske burze i Deutsche börse. U Citiju smatraju da bi kupnja BME-a omogućila švicarskoj burzi ponudu usluga poravnanja i namire dionica iz EU korištenjem španjolske burzovne infrastrukture.

Patuljak među divovima 
U švicarskoj kompaniji tvrde da će preuzimanje financirati kombinacijom postojećih gotovinskih pričuva te pristupa tržištu kapitala. S druge strane Euronext je i dalje relativno malen igrač u odnosu na London i Frankfurt, iako je prisutan u nizu europskih država. Dok Londonska burza na tržištu vrijedi 24 milijarde funti, a Deutsche Börse 26 milijardi eura, Euronext je s 5 milijardi eura praktički patuljak u tom društvu.

Međutim, Euronext stupnjevito gradi svoju mrežu, pa je vlasnik burzi u Norveškoj, Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Portugalu i Irskoj. Španjolska se u taj zemljopisni niz očito odlično uklapa. Reuters podsjeća da je ta tvrtka još početkom mjeseca demantirala da sprema ponudu za BME. Inače, Euronext prema vlastitim tvrdnjama raspolaže s nekoliko stotina milijuna eura za akvizicije te može na tržištu kapitala nabaviti dodatnih preko dvije milijarde eura.

Uprava BME-a sada mora odlučiti hoće li čekati ponudu Euronexta ili će prihvatiti SIX-ovu ponudu. Uprava tvrdi da će sjedište u Španjolskoj, lokalnu strategiju i trenutno poslovanje zadržati tijekom tranzicijskog razdoblja od najmanje četiri godine. No, španjolska vlada vjerojatno će tražiti jamstva da neće biti smanjenja broja zaposlenih. Iz vlade kao i financijskog regulatora CNMV-a nisu imali komentara.

Komentirajte prvi

New Report

Close