Što zapravo znači sadašnja euforija na burzi? Američki analitičari sumnjičavo vrte glavama…

Autor: Tomislav Pili , 29. lipanj 2022. u 12:28
Zarade kompanija bit će idući veliki problem na tržištu/Reuters

Do sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ostalo je još samo nekoliko tjedana. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju.

Rast američkih burzovnih indeksa u posljednjih nekoliko dana ne znači da je “medvjeđe tržište” na izmaku, upozoravaju tamošnji analitičari.

Kako piše CNBC, na američkom tržištu trenutno vlada pozitivan sentiment koji je eskalirao skokom indeksa Dow Jones prošloga petka za 2,7 posto. S&P 500 i Nasdaq ojačali su 3 posto. Kretanje terminskih ugovora na američke indekse u utorak je sugeriralo daljnji rast dionica iz SAD-a.

Optimizam i u Europi
Dobro raspoloženje prošloga tjedna nije zaobišlo ni europsko tržište, pa je paneuropski STOXX 600 indeks u petak ojačao 2,6 posto, što je najviši rast u posljednja tri mjeseca.

Međutim, Trevor Greetham, fond menadžer investicijske tvrtke Royal London Asset Management koja je krajem prošle godine upravljala sa 200 milijardi dolara imovine, kaže za CNBC da je daleko od uvjerenja da je silazni trend dioničkog tržišta završen.

“I dalje mislim da smo u medvjeđem tržištu i ono što smo do sada vidjeli je kamatnim stopama pokretan dio medvjeđeg tržišta”, ističe Greetham za CNBC. Unatoč snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 i ostali indeksi na putu su gubitaka u lipnju, ali i cijelom tromjesečju.

Potvrdi li se to, bio bi do drugi kvartal zaredom kako cijene dionica padaju, što nije zabilježeno još od 2015. godine. Ako se pogleda izvedba od početka godine, S&P 500 i dalje je u minusu od 18 posto, dok je STOXX 600 u padu od 15 posto.

Kada je riječ o vijeku trajanja “medvjeđeg tržišta”, Greetham ističe kako bi investitori trebali pogledati koliko je trajao sličan, politikom središnjih banaka inspiriran negativni trend na dioničkom tržištu.

Neki od takvih primjera su kriza 2007. i 2008. godine, zatim 2000. nakon pucanja dot.com balona te početak 90-ih godina. “Do sada smo imali dvogodišnje ili trogodišnje medvjeđe tržište, a do sada smo prošli kroz šest mjeseci, pa će zarade kompanija biti idući veliki problem”, naglašava Greetham.

Doduše, još jedan izvor olakšanja tržišta došao je prošloga tjedna od istraživanja očekivanja potrošača sveučilišta Michigan. Ono je pokazalo kako potrošači očekuju da će stopa inflacije na kraju lipnja iznositi 5,3 posto. Za usporedbu, početkom mjeseca potrošači su očekivali višu inflaciju.

Većina kompanija pesimistična
Do sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ostalo je još samo nekoliko tjedana. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju.

Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno. “Ovoga, a vjerojatno i idućega tjedna očekujem trgovanje bez jasnog smjera jer ulagači čekaju da vide kako su kompanije poslovale u drugom tromjesečju”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa tako prate rast azijskih tržišta, nakon vijesti o popuštanju restriktivnih mjera protiv koronavirusa u Kini, što bi trebalo pozitivno utjecati na rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14 sati u plusu 0,7 posto. Nakon vijesti da je Kina prepolovila broj dana koje građani trebaju provesti u karanteni u slučaju zaraze COVID-om na sedam dana, tržišta su naglo porasla jer to pokazuje da Kina odustaje od vrlo strogih restrikcija. To bi, naime, trebalo pridonijeti oporavku kineskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close